Rafaj končí v čele antimonopolního úřadu. Zeman přijal jeho demisi

Petr Rafaj, předseda ÚOHS

Petr Rafaj, předseda ÚOHS Zdroj: profimedia

Petr Rafaj
2
Fotogalerie

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj ve středu předal prezidentu Miloši Zemanovi rezignaci na svou funkci. Z čela úřadu se rozhodl odstoupit k 1. prosinci. Uvedl to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Odvolání Rafaje prezidentovi navrhovala vládní koalice.

Šéf ÚOHS v poslední době čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém.

Rafaj podle Ovčáčka v rezignaci uvedl, že se rozhodl ke dni 1. prosince 2020 odstoupit z funkce předsedy ÚOHS. Zemanovi v ní zároveň poděkoval za podporu, kterou mu vytrvale projevoval. „Po celých 11 let mého působení v čele úřadu jsem se snažil tuto důvěru nezklamat a svou funkci jsem vykonával nestranně a nezávisle, jak to od předsedy významného ústředního správního úřadu požadují právní předpisy i veřejnost,“ dodal Rafaj.

„Prezident republiky poděkoval Petru Rafajovi za vykonanou práci a popřál mu úspěch v dalším působení v jiných oblastech,“ uvedl Ovčáček.

K Rafajovu odvolání prezidenta už dříve vyzvali premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Podle médií by mohl být Rafajovým nástupcem dosavadní náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Podle Lidových novin prosazuje Mlsnu do čela antimonopolního úřadu Hrad a shoda na něm je i mezi představiteli vládní koalice.

Rafaj stojí v čele ÚOHS druhé období, šestiletý mandát mu vyprší v červenci příštího roku a podle zákona už potřetí být jmenován nemůže. K Rafajovu odvolání vyzvaly neziskové organizace na jednání protikorupční rady vlády a také Ústecký či Liberecký kraj.

Rafaje by mohl z čela úřadu odvolat prezident republiky na návrh vlády, ovšem jen tehdy, pokud nevykonává funkci po dobu delší než šest měsíců, narušuje závažným způsobem důstojnost své funkce či nezávislost a nestrannost úřadu.

O návrhu na Rafajovo odvolání jednali Babiš a Hamáček na schůzce s prezidentem počátkem září. Zeman se posléze s Rafajem sešel, výsledek schůzky ale Hrad nekomentoval.