Reforma zdravotnictví bude hotová do konce roku

Reforma zdravotnictví by měla začít platit v lednu.

Reforma zdravotnictví by měla začít platit v lednu.

Poslední část zdravotní reformy, upravující fungování zdravotních pojišťoven, půjde do Poslanecké sněmovny do konce roku. V otázkách Václava Moravce České televize to dnes prohlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Reforma by podle Hegera měla zaručit, že všechny zdravotní pojišťovny budou mít stejné podmínky. Upraví také jejich pravomoci. Platit by měla od ledna příštího roku.

První část reformy, která vymezuje práva pacientů, již sněmovnou prošla. Vysokých pokut, které umožňuje uvalit na nemocnice za porušení práv nemocných, se obává například chirurg a přednostou III. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice v Motole Pavel Pafko „Neustále se posilují práva pacientů. Kde jsou práva lékařů?“ uvedl Pafko v Otázkách. Podle něj mohou žaloby, které budou postihovat nemocnice a lékaře, poškodit jejich pověst, i když budou v některých případech neoprávněné.

Takzvaná malá novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která zvyšuje platbu za den pobytu v nemocnici ze současných 60 na 100 korun a ruší zákaz příplatků za nadstandardní služby.

Pacienti si také budou muset plně hradit léky do 50 korun. Ubude naopak povinnost platit 30 korun za každou položku na receptu, nově budou lidé platit stejný poplatek za jeden recept. Druhou částí reformy by se poslanci měli zabývat na svém úterním zasedání.

Podle průzkumu, který si Česká televize nechala vypracovat, si třetina Čechů myslí, že reforma je příliš tvrddá. Každý pátý dotázaný se naopak domnívá, že změny ve zdravotnictví by měly zajít ještě dále. Mírnější reformu by chtěli především lidé starší 50 let, mladí se podle průzkumu o změny ve zdravotnictví tolik nezajímají.