Rozdíl v platech mužů a žen se zvyšuje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Příjmové rozdíly mezi pohlavími v České republice v prvním letošním pololetí dále rostly. Na výplatnici českého muže stálo v průměru o 4561 korun více než v případě žen. Muži tak brali v průměru o 23 procent vyšší mzdu než ženy. Takto vysoký bonus za pohlaví byl v tuzemsku obvyklý naposledy před světovou finanční krizí v roce 2008.

Zatímco typický český muž si v červnu přišel podle výpočtu mediální mzdy na bezmála 24,5 tisíce měsíčně, ženy se musely v den výplaty spokojit s méně než dvaceti tisíci. Mužům navíc letos rostly příjmy podstatně rychleji, jen během druhého čtvrtletí dostali přidáno takřka šest procent, naproti tomu ženám rostly výplatnice poloviční rychlostí.

„Ačkoliv se v minulosti mohlo zdát, že období krize na ženy na pracovním trhu dopadalo méně, nyní se ukazuje, že tomu tak fakticky není,“ uvádí Klára Čmolíková Cozlová z Gender Studies. Do příjmových rozdílů promlouvá i rozdílná ekonomická aktivita žen a mužů, častější práce na částečný úvazek v případě žen, častější zastoupení mužů na vyšších, lépe placených pozicích.

Příjmové rozdíly mezi pohlavími se v Česku snižují v těžkých časech ekonomiky. Zatímco v tučných letech hospodářského boomu let 2006 a 2007 se náskok mužů zvyšoval, během následného ekonomického propadu rostly naopak rychleji mzdy ženám. Na sklonku hospodářského boomu v roce 2007 tak brali muži o 25 procent více než ženy, v letech 2009 a 2010 to už bylo jen o necelou pětinu více, letos se příjmové nůžky naopak opět rozevírají.

O kolik více brali muži oproti ženámO kolik více brali muži oproti ženám|E15

Největšími rozdíly mezi genderovými příjmy trpí podle evropských statistiků Estonsko. Průměrná Estonka si měsíčně vydělá o 27 procent méně než muž. Bezmála čtvrtinový bonus inkasují muži i v Řecku a Rakousku. Naprosto jiná je situace u našich severních
sousedů. Klíčová položka výplatnice mužů v Polsku jen o pět procent převyšuje jejich ženské protějšky. V průměru vydělávají ženy ze států Evropské unie o 16 procent méně než muži.

Mzdy podle ekonomů dál porostou
Průměrná mzda v Česku se v letošním druhém čtvrtletí meziročně zvýšila o 875 korun na 26 287 korun. Nominálně růst činil 3,4 procenta. Reálně, po odečtení inflace, mzda vzrostla o 2,7 procenta. Údaje podle analytiků naznačují, že by v dalších čtvrtletích mohl růst mezd překonat i čtyři procenta. Spolu s klesající nezaměstnaností zesílí tlak na růst mezd, a ty by tak reálně mohly za celý letošní rok stoupnout o téměř tři procenta. Zároveň čísla ukazují, že pokračující ekonomický růst bude tažen spotřebou domácností.