Rusnokova vláda má podporu ČSSD, bývalá koalice důvěru nevysloví

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Zdroj: Euro Martin Pinkas

Předsednictvo ČSSD se jednomyslně shodlo na podpoře Rusnokovy vlády. Podpořilo tak návrh nejužšího stranického vedení. To doporučilo svým poslancům, aby při středečním hlasování vyjádřili důvěru vládě Jiřího Rusnoka. Podle grémia se tak otevře cesta k předčasným volbám. S návrhem přišel předseda strany Bohuslav Sobotka, který Rusnokův kabinet dosud odmítal. Podporu Rusnokově vládě vyslovili také komunisté a 11 poslanců Věcí veřejných.

„Předseda ČSSD doporučuje poslancům zvoleným za ČSSD, aby při nadcházejícím hlasování Poslanecké sněmovny o důvěře podpořili vládu Jiřího Rusnoka s tím, že se jedná o jednu z možných cest k prosazení předčasných voleb a rovněž možnost, jak oddálit návrat zkompromitované koalice ODS a TOP 09 do vlády ještě před konáním parlamentních voleb,“ píše se v usnesení, které grémium přijalo.

Ještě nedávno Sobotka Rusnokovu vládu, kterou jmenoval prezident Miloš Zeman, kritizoval. „Byl bych nerad, kdyby se jednou sociální demokracie musela stydět za to, že podpořila dobrodružství s Rusnokovou vládou, které nebere ohled na to, že jsme parlamentní demokracie a ČSSD je demokratická politická strana,“ uvedl před dvěma týdny v rozhovoru pro E15.

Nyní ale pod tlakem členů vlastní strany zjevně změnil názor. Rusnokovu vládu podporuje část sociálních demokratů v čele s místopředsedou strany Michalem Haškem. Ten v pondělí dosáhl toho, že vládě vyslovina podporu i Asociace krajů ovládaná ČSSD. Poslanecké hlasy pro Rusnoka neznamenají „podporu krokům, které by do budoucna oslabovaly parlamentní systém vlády v zemi a vedly k zavedení prezidentského systému“, tvrdí nyní Sobotka.

Grémium nadále zdůrazňuje, že strana zůstává v opozici a přeje si předčasné volby. „Poslanci ČSSD navrhnou či podpoří hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny tak, aby se volby mohly uskutečnit ještě do konce roku 2013, pokud bude reálná možnost získat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny potřebné množství hlasů,“ dodává usnesení.

Ještě dnes se otázkou podpory Rusnokovy vlády budou zabývat i předsednictvo a poslanecký klub ČSSD. Poslanci sociální demokracie podle svého šéfa Jeronýma Tejce chtějí, aby jim premiér vysvětlil priority své vlády, otázky spjaté s ministrem financí Janem Fischerem a šéfem rezortu kultury Jiřím Balvínem.

Podporu už dnes Rusnokovi slíbilo 11 poslanců Věcí veřejných a 26 komunistických poslanců. Pokud se k nim přidají i všichni zákonodárci ČSSD, může premiér k tomuto počtu připočíst dalších 54 hlasů.

Vyslovit důvěru vládě Jiřího Rusnoka odmítnou jednotně strany ODS, TOP 09 a LIDEM . Po společném jednání bývalé vládní koalice to novinářům řekla místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Trojice stran prý stále disponuje 101 hlasy pro vytvoření vlastní vlády, v jejímž čele by stanula právě Němcová. Prezidenta Miloše Zemana chtějí na středeční schůzi Sněmovny vyzvat, aby šéfku dolní komory Parlamentu pověřil sestavením vlády, která by měla důvěru poslanců.

Martin Čaban: Sobotka pochopil. Držme mu palce

Bohuslav Sobotka: Sociální demokracie musí odolat pokušení populismu