Sankce Rusko akorát utužují, nejpozději do roka skončí, říká Zeman

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman očekává, že protiruské sankce skončí nejpozději do jednoho roku. Podle něj nemají na ruskou ekonomiku žádný vliv a jen posilují autoritářský charakter tamního režim a zvyšují popularitu ruského prezidenta. Prezident vystupuje proti protiruským sankcím dlouhodobě. Kritici mu vstřícný postoj vůči Rusku vyčítají. Někteří ho označují za propagandistu či agenta Kremlu.

„Nepomáhám Putinovi, ale tomu, aby mezi ČR a ruskou federací existovaly normální obchodní, ekonomické styky, nezatížené sankcemi, které ničemu nepomáhají, které pouze povedou k tomu, že po zrušení sankcí - které očekávám do jednoho roku nejpozději - dojde k tomu, že místa, která uvolnily české podniky, budou vyplňovat francouzské, německé, americké a britské firmy,“ uvedl Zeman pro Blesk.cz. Dodal, že svým postupem se tomu jako český prezident snaží zabránit.

Zeman se ohradil proti tomu, že by byl “propagandista Kremlu“. Jmenoval kritiky sankcí. Zmínil rakouského kancléře, slovenského či maďarského premiéra, některé zahraniční diplomaty, šéfa české hospodářské komory, svazu průmyslu a dopravy či českého ministra průmyslu.

Podle Zemana nemají sankce na Rusko „žádný ekonomický efekt“. Za propadem rublu je podle prezidenta to, že výrazně klesla cena ropy, kterou Rusko také vyváží. „Sankce jen posilují autoritářský charakter ruského režimu, zvyšují popularitu prezidenta Putina až někam na 80, 90 procent, čili mají přesně opačný účinek, než bylo zamýšleno,“ řekl prezident. To, že nemají sankce vliv, dokládá podle něj i to, že je po půl století zrušily i USA vůči Kubě. Kdyby se proti ostrovu omezení neuplatňovala, „Kuba už by dnes patrně byla demokratickou zemí“, míní Zeman.

Bude na černé listině i Jakunin?

Západ kvůli situaci na Ukrajině přistoupil loni k hospodářským sankcím vůči Rusku. Sestavil také seznam lidí, jimž blokuje majetek a zakazuje vstup na území EU. Listina by se mohla podle návrhu rozšířit o dalších 19 jmen proruských separatistů i ruských občanů. Ministři zahraničí států osmadvacítky by mohli doplnění schvalovat v pondělí.

Zatím není jasné, zda na takzvaném black listu neboli černé listině nebude i jméno šéfa ruských železnic Vladimíra Jakunina. Ten je už na americkém sankčním seznamu. Oligarcha byl před nedávnem v Česku na setkání na Hradě. Zeman řekl, že se s Jakuninem bavili o podpoře českých podniků při exportu do Ruska. „Máte-li proti sobě obchodního partnera, který může zajistit české dodávky a snížit nezaměstnanost, tak nebudeme kádrovat jeho minulost,“ uvedl prezident v narážce na Jakuninovu minulost v KGB.