Schillerová kývla Babišovi, přijala nominaci na ministryni financí

Alena Schillerová

Alena Schillerová Zdroj: ČTK

Dosavadní náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová uvedla, že nominaci na šéfku rezortu přijala. Řekla to na tiskové konferenci k prvnímu roku fungování EET.

„Nominaci jsem přijala,“ prohlásila Alena Schillerová. Soustředit by se podle svých slov chtěla na nový zákon o dani z příjmů. Nabídku vnímá jako příležitost nastartovat a dodělat zásadní změny v resortu. Patří mezi ně proklientská finanční správa nebo nový zákon o dani z příjmu, jako další prioritu jmenovala správu daní online. Podle svých slov by chtěla úřad učinit více srozumitelným. 

"To jsou všechno dosažitelné cíle, ale často jejich realizace ztroskotala na tom, že politici a úředníci si zkrátka tak úplně nerozuměli. Věřím, že má silná stránka je ve znalosti prostředí, jeho vnitřních procesů i slabin," řekla a dodala, že další priority nechce sdělovat dříve, než bude jmenována do funkce. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš Radiožurnálu potvrdil, že Schillerová bude v jeho nové menšinové vládě ministryní financí. O důvěru chce se svým kabinetem požádat až v lednu.

Ministerstvo financí již připravuje nový zákon o dani z příjmu. Měl by přinést například možnost samovyměření daně či využití internetu v daňovém přiznání. Minulý týden Schillerová uvedla, že cílem ministerstva financí je mít stejný systém jako v Estonsku, kde lze vyplnit po internetu daňové přiznání za dvě minuty. Schillerová působí na ministerstvu financí jako náměstkyně pro daně a cla.

Schillerová působí ve finanční správě 26 let, daňové problematice se věnuje celý profesní život. Mezi lety 2006 a 2012 vedla finanční úřad Brno-venkov a poté dva roky vykonávala fuknci zástupkyně ředitele a vedoucí odboru metodiky a výkonu daní jihomoravského krajského finančního úřadu. Do roku 2015 byla ředitelkou odboru právního a daňového procesu Generálního finančního ředitelství.

Andrej Babiš navrhnoval Schillerovou do fuknce ministryně financí již letos v květnu, a to v případě, že by byl ze své funkce odvolán. Premiér ČSSD Bohuslav Sobotka nominaci Schillerové do funkce ministryně ale zamítl. Řekl, že náměstkyně je odpovědná za pomalý přístup ke kontrolám firem, které vydaly jednokorunové dluhopisy (mezi ně patří i někdejší Babišův Agrofert). Vyčetl jí rovněž, že prosazuje a obhajuje současný silně represivní způsob přístupu ke správě a výběru daní. Prohlásil také, že Schillerová byla jen Babišovou prodlouženou rukou. Schillerová ale všechny jeho výtky vyloučila.

Mezi diskutovaná témata v souvislosti Schillerové se řadí i její rodinné vazby. Její dcera Petra Rusňáková (ANO) je zastupitelkou v Brně, zeť náměstkyně David Rusňák je majoritním vlastníkem investiční skupiny DRFG. Stal se jedním z obviněných v případu úniku z policejních spisů a trestních řízení. Jeho sponzorský dar ve výši 1,1 milionu korun hnutí ANO podle Babiše ale nepřijalo. Sám Rusňák své členství v hnutí ukončil. Jeho manželka Petra pak v červnu odstoupila z jihomoravské volební kandidátky ANO pro říjnové sněmovní volby.