Schodek státního rozpočtu: 100 miliard

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) na schůzi vlády 22. září v Praze. Vláda má na programu mimo jiné návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2015.

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) na schůzi vlády 22. září v Praze. Vláda má na programu mimo jiné návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2015. Zdroj: CTK

Stát by měl v příštím roce hospodařit s deficitem sto miliard korun. Návrh státního rozpočtu na příští rok schválila vláda. Zároveň rozhodla o zvýšení platů státních zaměstnanců už od letošního listopadu, nikoli až od začátku příštího roku. Rozpočet počítá mimo jiné se snížením DPH na léky, knihy a dětskou výživu na deset procent. Návrh projedná sněmovna a musí ho podepsat prezident.

Vláda schválila v souvislosti s rozpočtem na příští rok i změny v tom letošním, podle nichž se platy státních zaměstnanců zvýší od listopadu o 3,5 procenta. Policistům, hasičům a členům dalších složek včetně vězeňských se plat od počátku roku zvýší ještě jednou tak, že nakonec budou brát opět procent více než nyní. Původně měly všechny platy vzrůst až od příštího roku.

„Vzhledem k tomu, že se letošní státní rozpočet vyvíjí velmi uspokojivě a dosáhneme výrazně nižšího schodku rozpočtu, než stát původně plánoval, rozhodli jsme se zlepšit odměňování zaměstnanců veřejného sektoru už v letošním roce. Jde o jedno z prorůstových opatření vlády, které směřuje k podpoře vyšší spotřeby domácností,“ uvedl premiér.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Sobotka i ministr financí Andrej Babiš ale uvedli, že schodek bude činit zhruba devadesát miliard korun.

Ministerstvo financí v rozpočtu na příští rok počítá s celkovými výdaji 1,219 bilionu korun a příjmy 1,119 bilionu korun. Daňové příjmy včetně sociálního a zdravotního pojištění by měly činit 975,6 miliardy korun. To je o 3,2 procenta více než v letošním rozpočtu. Mandatorní výdaje, tedy povinné výdaje rozpočtu vyplývající ze zákonů a smluv, by měly stoupnout o 1,6 procenta na 714,7 miliardy korun.

Rozpočet, který byl schválen jednomyslně, počítá také se zrušením zdravotnických poplatků, zvýšením daňových slev na druhé a další dítě či zvýšením důchodů v průměru o 200 korun. Zákony, které s těmito plány vlády počítají, projednává nyní sněmovna. Stát bude platit i vyšší odvody zdravotního pojištění za děti, důchodce, studenty či nezaměstnané. Rozpočet byl schválen zhruba po půlhodině jednání. Někteří ministři na zasedání ještě připomínali další požadavky na rozpočet.

Na rozvoj dopravy půjde 95 miliard
Návrh ministerstva dopravy, podle něhož by Státní fond dopravní infrastruktury měl v příštím roce dostat 94,4 miliardy korun, schválila vláda. Letos to bylo 71 miliard korun. Nejvíce, 46,6 miliardy korun, půjde na stavbu a údržbu silnic a dálnic v režii Ředitelství silnic a dálnic. O tři miliardy korun méně dostane Správa železniční dopravní cesty na výstavbu a opravy kolejí. Kabinet schválil i rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení s příjmy 886 milionů korun a výdaji přes 2,18 miliardy korun. Rozdíl fond pokryje z vlastních zdrojů.

Pavel Páral: To se to rozdává