Schváleno. Generální inspekci bezpečnostních sborů povede Michal Murín

Michal Murín

Michal Murín Zdroj: ctk

Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) povede nynější náměstek Michal Murín. Jeho jmenování dnes schválila vláda. Třiapadesátiletý Murín vystřídá ve funkci ředitele Ivana Bílka, který rezignoval s koncem listopadu. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jde o zkušeného policistu s odpovídajícími manažerskými dovednostmi. V minulosti se nový šéf GIBS věnoval především vyšetřování závažné trestné činnosti.

„Jde o zkušeného policistu, který musí zajistit nestrannost, nezávislost a profesionalitu GIBS,“ uvedl k schválení návrhu premiér. Už v pátek představil Sobotka Murína poslancům bezpečnostního výboru a získal jejich jednomyslnou podporu. Při té příležitosti řekl, že vybíral odborníka, který bude mít autoritu v rámci GIBS i bezpečnostních složek. Je podle něj důležité, aby inspekce pracovala navzdory různým tlakům podle zákona a nenechala se ovlivňovat.

„Mám tři základní úkoly. V první řadě plnění všech zákonných povinností zejména s akcentem na trestní řízení, které musí být rychlé, kvalitní a samozřejmě zákonné,“ řekl Murín novinářům po jmenování ke svým prioritám. Patří mezi ně také personální stabilizace a změna organizační struktury GIBS.

Důraz na trestní řízení

Novému šéfovi inspekce nechal Sobotka možnost zasáhnout do přípravy organizačních změn v GIBS tím, že nepodepsal návrh z Bílkovi dílny. „Současná struktura je překonaná. Byl bych rád, aby v nové struktuře byl kladen důraz právě na trestní řízení a také aby byla lepší organizace práce tak, aby bylo všechny postupy možné kontrolovat,“ uvedl. Se změnami nechce podle svých slov otálet, bude je ale konzultovat tak, aby nepřišly úplně chaoticky a překotně.

O propuštění ze služebního poměru požádal Bílek premiéra už dříve, po vypuknutí údajně korupční kauzy Vidkun týkající se podnikatelů a policistů v Olomouckém kraji.

GIBS se zabývá prohřešky a trestnými činy policistů, celníků a příslušníků vězeňské služby a je samostatným bezpečnostním sborem. Ředitele inspekce jmenuje a odvolává podle zákona premiér na návrh vlády a po projednání v bezpečnostním výboru.

Plukovník Murín je od prosince pověřen řízením inspekce. Od loňského června je náměstkem pro trestní řízení. Před příchodem do GIBS působil hlavně ve Středočeském kraji. Byl šéfem odboru obecné kriminality středočeské policejní správy, vedl kladenskou policii a byl šéfem policejního oddělení Praha-západ.

Profil Michala Murína (53)
- Michal Murín se narodil 30. června 1962.

- Má hodnost plukovníka a od loňského června je náměstkem ředitele GIBS pro trestní řízení. Do funkce byl dosazen několik dní poté, co skončil bývalý první náměstek inspekce Dušan Brunclík. Oficiálním důvodem byla reorganizace, pří níž bylo Brunclíkovo místo zrušeno.

- Murín je už od začátku prosince pověřen řízením inspekce, vedení GIBS převzal po Ivanu Bílkovi, který ve funkci skončil 30. listopadu. O propuštění ze služebního poměru požádal Bílek premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) už dříve, po vypuknutí údajně korupční kauzy Vidkun týkající se podnikatelů a policistů v Olomouckém kraji.

- Pro jmenování šéfem inspekce splňuje Murín podle služebního zákona potřebné požadavky. Hlavním z nich je zařazení v 11. platové třídě, do které spadají čelní představitelé policie, hasičského sboru, celní správy, vězeňské služby, Bezpečnostní informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace či samotné GIBS.

- Murín vystudoval pražskou Policejní akademii (2002), titul JUDr. získal na Akademii policejního sboru v Bratislavě (2004). U policie slouží od roku 1982, před příchodem na GIBS pracoval jako šéf odboru obecné kriminality středočeské policejní správy, vedl kladenskou policii a byl šéfem policejního oddělení Praha-západ.

- Jako policista se zabýval například případem sériového vraha Viktora Kalivody, který v roce 2005 vraždil v lesích na Brněnsku a Kladensku, nebo sebevraždou skladatele Karla Svobody z roku 2007. V roce 2012 obdržel od tehdejšího policejního prezidenta Petra Lessyho medaili za věrnost za 30 let působení u policie.

- Je ženatý a má tři děti.

- Poslancům bezpečnostního výboru v pátek potvrdil, že v 80. letech členem KSČ byl, a přiznal, že jeho velkým nedostatkem je špatná znalost cizích jazyků.