Sedlařík z metanolové kauzy dostal pět let za daňové úniky

Jednatel společnosti Verdana Robert Sedlařík 20. 11. 2013 u soudu

Jednatel společnosti Verdana Robert Sedlařík 20. 11. 2013 u soudu Zdroj: ctk

Zlínský soud uložil pět let vězení jednateli společnosti Verdana Robertu Sedlaříkovi za daňové úniky při obchodování s lihem. Verdana je výhradním distributorem Likérky Drak pro Českou republiku. Sedlařík podle obžaloby připravil stát na spotřební dani z nelegálního lihu o více než 12 milionů korun.

Jednatel Verdany, kterému hrozilo až deset let vězení, vinu odmítl. Sedlařík je stíhán i v kauze metanol. Státní zástupce olomouckého vrchního státního zastupitelství Michal Galát Sedlaříka obžaloval ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Podle něj měl muž ve zlínském skladu přes 42 tisíc litrů lihu, ke kterému nevedl řádnou účetní evidenci a nepřiznal a nezaplatil z něj spotřební daň.

Sedlařík ve středu u soudu odmítl vypovídat, dnes uvedl, že celý život řádně pracoval a nikdy neměl problémy s distribucí. Zboží prý nakupuje už se spotřební daní. U soudu to dnes potvrdil jednatel likérky Drak Pavel Čaniga. Ve skladu údajně bylo asi jen 20 palet dodaných společností Vapa Drink, k nimž prý neobdržel doklady. V tomto zboží byl objeven metanol.

Jedovaté lihoviny

Jméno firmy Verdana se stalo známým loni v říjnu poté, co Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala distribuci 56 360 litrů lihovin údajně z produkce Likérky Drak nalezených v neregistrovaném skladu v lokalitě Rybníky ve Zlíně. Provozovala ho Verdana. Lahve a šestilitrové barely nebyly označeny výrobní šarží, nebylo možné určit původ alkoholu. Sedlařík tehdy uvedl, že některé šarže byly nečitelné a budou opraveny.

Rozbory později prokázaly, že lahve označené jako Tuzemák Likérky Drak obsahují 50 procent jedovatého metanolu. Ve skladu bylo k distribuci připraveno 7600 lahví o obsahu 0,42 litru. Sedlařík byl později obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami a je jedním z 31 lidí, kteří figurují v hlavní větvi metanolové kauzy.