Šéf Lesů ČR: Bojíme se, že nám IT firma znemožní užívání vlastního webu

generální ředitel Lesů ČR Daniel Szorád

generální ředitel Lesů ČR Daniel Szorád Zdroj: ctk

Čéf Lesů České republiky (LČR) Daniel Szórád se obává, že by společnost ITTI mohla státnímu podniku znemožnit používání vlastního webu a dalších aplikací. LČR vypověděly smlouvu s firmou z oblasti informačních technologií loni v srpnu, ta se s nimi bude patrně soudit. ITTI je nástupnickou společností firem, které figurují v podezřelých zakázkách pro LČR z předchozích let. Zakázky vyšetřuje policie. Je kvůli nim obviněno několik lidí.

„Může se stát, že budeme ve velmi krátké době čelit atakům od této firmy (ITTI),“ řekl Szórád. Smlouvy uzavřené v minulosti byly podle něj nastaveny tak, že LČR platily dodavatelům ohromné částky pouze za servis, vlastnická práva zůstala dodavateli. „Ve skutečnosti zjišťujeme, že naše není vlastně vůbec nic,“ podotkl.

ITTI podle Szóráda vypovězení spolupráce velmi nelibě nese, státní podnik napadá a pravděpodobně se s ním bude chtít soudit. „Oni tvrdí, že všechno, co kdy do firmy dodali, je jejich autorské právo a my nemáme právo to používat,“ uvedl ředitel. „Takže my nemáme dneska právo používat náš web, protože to je jejich design, my nemáme právo používat datovou službu, spisovku,“ dodal.

Paralizace webu může narušit transparentnost fungování firmy

Nejedná se podle něj z pohledu účetního a výrobního pro chod podniku nejdůležitější věci. Paralyzace webu na základě soudního zákazu by však například mohla narušit transparentnost státní firmy, která by nemohla na svém webu například zveřejnit zadání veřejné zakázky.

Protikorupční policie obvinila koncem ledna v souvislosti s veřejnými zakázkami LČR na informační technologie čtyři osoby. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí obviněným tři až osm let vězení nebo propadnutí majetku. Lesy ČR nevylučují, že jim ze zakázek na informační technologie vznikla škoda. Zakázky si chtějí nechat posoudit znaleckým posudkem.

Z právní kvalifikace skutku vyplývá, že obvinění podle policie působili jako organizovaná skupina a jejich údajná trestná činnost se týkala částky přesahující pět milionů korun. Podle serveru Aktuálně.cz byly údajně tendry předražené zhruba o 300 milionů korun, které prý putovaly do zahraničních společností a přes švýcarské banky se vracely zpět do Česka.

Zakázky za více než 2 miliardy

Aktuálně.cz uvedlo, že mezi obviněnými jsou podnikatelé z firem, které se měly na zakázkách pro Lesy ČR podílet. Konkrétně Jiří Pantoflíček, Michal Kříž, Martin Štufi a lobbista ČSSD Jiří Hart. Trestní stíhání se údajně týká zakázek za více než miliardu korun, které od státního podniku dostaly v letech 2008 a 2009 firmy dynn a Time Import. Šéf firmy dynn Pantoflíček už v roce 2012 všechna podezření odmítl.

Nové vedení Lesů ČR v čele ze Szórádem, který řídi firmu od loňského jara, všechny pochybné servisní a jiné smlouvy vypovědělo a nahradilo je efektivnějším řešením, uvedl již dříve tehdejší mluvčí firmy Zbyněk Boublík.

Všechna práva a povinnosti vyplývajících z původních smluv uzavřených s firmami dynn a Time Import byly na přelomu roku 2014 převedeny na ITTI, s.r.o, coby právního nástupce.