Šéfkuchař Roman Paulus bude vařit pro olomouckou firmu Lobster

Roman Paulus je český šéfkuchař, nyní se stará o chod kuchyně Alcron v pražském hotelu Radisson Blu.

Roman Paulus je český šéfkuchař, nyní se stará o chod kuchyně Alcron v pražském hotelu Radisson Blu. Zdroj: Szkanderová Michaela

Roman Paulus je český šéfkuchař, nyní se stará o chod kuchyně Alcron v pražském hotelu Radisson Blu.
Roman Paulus
Roman Paulus
Roman Paulus, šéfkuchař "michelinské" restaurace Alcron v pražském hotelu Radisson
5
Fotogalerie

Kuchař Roman Paulus, který v minulosti pro pražský hotel Alcron získal šest michelinských hvězd, bude působit jako šéfkuchař olomoucké společnosti Lobster Catering. V Olomouci zároveň připravuje otevření nového konceptu kantýny.

Kantýna znikne v atriu budovy Envelopa Office Center, kterou poblíž historického centra města staví skupina podnikatele Richarda Morávka. Uvedl to Pavel Vysloužil ze společnosti Redstone Group.

„Mám v Olomouci mnoho přátel. Místní gastronomie je na vzestupu a z Olomouce se stává vyhledávaná gastronomická destinace. Delší dobu jsem se chystal k životní změně, člověk nesmí propadnout stereotypu, musí přijímat nové výzvy,“ uvedl Paulus, kterému možnost profesní realizace v Olomouci nabídl  Morávek.

Na podzim bude v atriu Envelopa Office Center otevřen gastronomický koncept, který Paulus povede. „Mým cílem je zbourat stereotypy, která mají lidé z minulosti spojeny se slovy kantýna, bistro. Představit je úplně jinak, na úrovni 21. století,“ řekl Paulus.

Nový koncept mu umožní využít zkušeností, které nabyl v čele michelinské pražské restaurace Alcron. „Dlouho jsem byl ten, který mohl vyprávět, jaké to je michelinskou hvězdu získat. Teď jsem zase v Česku jediný, kdo může mluvit o tom, jaké to je ji ztratit. Nevím tedy, jestli jde o prvenství, které jsem si přál, ale v každém případě to můžu považovat za určitý druh zkušenosti,“ shrnul v polovině roku 2019 v rozhovoru pro deník E15.

Paulusův vztah k Olomouci má delší kořeny. Od otevření v roce 2013 je patronem Lobster Family restaurant v Galerii Šantovka. Kromě pomoci s přípravou konceptu této restaurace pořádal v Olomouci pravidelně také Školy vaření s Romanem Paulusem a účastnil se místního Garden Food Festivalu.

„Chci pomoci olomoucké gastronomii také v souvislosti s negativními dopady pandemie COVID-19. Kvalitní koncepty se neohrožují, naopak znamenají synergii a vzájemnou podporu. Společným úsilím se Olomouc stane pojmem pro všechny milovníky dobrého jídla,“ řekl Paulus, jehož kuchařský rejstřík obsahuje tradiční speciality i exotické pokrmy.

Pestrost ho ostatně láká. „Nedá se říct, že vaření je jedna disciplína, existuje jich mnoho druhů a kategorií. To máte stejné jako s během, někdo si ho užije v lese, někdo při tréninku na olympijskou medaili,“ zdůraznil v dřívějším rozhovoru v deníku E15.