Šéfové ČSSD, ANO, a KDU se zatím na vládě neshodli

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupili 2. prosince tiskové konferenci po vyjednávání o koaliční smlouvě.

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupili 2. prosince tiskové konferenci po vyjednávání o koaliční smlouvě. Zdroj: ctk

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka představil lídrům ANO a KDU-ČSL svůj návrh na rozdělení křesel ve vládě. Možní koaliční partneři se ale na návrhu zatím neshodli, jednání tak budou pokračovat.

„Přinesl jsem první návrh toho, jak by mohla vypadat odpovědnost jednotlivých politických stran, eventuální rozdělení resortů mezi jednotlivé politické strany,“ řekl po skončení asi půlhodinové schůzky Sobotka.

Podle něj se strany dohodly, že se znovu na toto téma sejdou, jakmile se předseda lidovců Pavel Bělobrádek vrátí ze zahraniční cesty.

Bělobrádek, který odjíždí ve středu na 12 dní do USA, dnešní jednání popsal jako první nástřel, který se musí probrat ještě na vnitrostranické půdě. Zároveň předpokládá, že počet míst ve vládě bude vyšší než současných 15. Šéfové stran prý také debatovali o pozicích náměstků.

Podle Bělobrádka na schůzce sice padla dvě jména možných ministrů, jedno z nich ale spíše v nadsázce a druhé jen jako alternativa. O jménech by se strany měly bavit až po uzavření programové části.

Úplně spokojený nebude nikdo

Výhrady k návrhu měli podle Sobotky oba předsedové možných koaličních stran. „Nikdo není s návrhem spokojen ani já sám, i když jsem ho předkládal, dokázal bych si pro ČSSD představit optimálnější návrh,“ konstatoval Sobotka.

Sobotka nechtěl o podrobnostech svého návrhu mluvit. Nechtěl říci ani to, jaký by mohl být poměr rozložení sil ve vládě. Podle něj by ale ve vládě mohli být i ministři bez portfeje a místopředsedové bez resortu.

Počty ministrů nemají vybočovat z průměru

K počtu členů kabinetu Sobotka řekl, že by neměl vybočovat z historických průměrů. Vlády tvořené třemi koaličními stranami v minulosti měli podle Sobotky kolem 18 členů.

Vláda Jiřího Rusnoka je patnáctičlenná. „Současnou vládu netvoří tři koaliční strany, ale soubor lidí, které si vybral prezident, a taková vláda se sestavuje jednodušeji,“ poznamenal Sobotka.