Senát: Do druhého kola míří miliardáři i exšéf JZD Slušovice

Senát (archivní foto)

Senát (archivní foto) Zdroj: CTK

Průnik do vysokých pater politiky majitele Agrofertu Andreje Babiše možná napodobí dva jeho kolegové z tuzemského miliardářského klubu. Majitel textilní společnosti Juta Jiří Hlavatý zvítězil jako kandidát v obvodě Trutnov. Majitel loterijní společnosti Synot Tip Ivo Valenta pak získal nejvíce hlasů na Uherskohradišťsku.

Ve hře jsou stále mimo jiné i bývalý šéf socialistického JZD Slušovice František Čuba, písničkář Ivo Jahelka, bývalý policejní vyšetřovatel pracující poté pro Transparency International Václav Láska či exšéf Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček. Volby přinesly i neúspěchy známých tváří.

Až šestý z osmi skončil bývalý šéf televize Nova a poté senátor a europoslanec Vladimír Železný na Znojemsku, kde přitom v roce 2002 postoupil hned z prvního kola. Přes první kolo nepřešli ani exministr Martin Bursík, exstarosta Prahy 5 Milan Jančík, bývalá moderátorka a mluvčí nemocnice Motol Eva Jurinová, exmanažerka Ředitelství silnic a dálnic Miloslava Pošvářová a aktivista Stanislav Penc.

Senátní volbySenátní volby | E15Senátní volbySenátní volby | E15Senátní volbySenátní volby | E15Senátní volbySenátní volby | E15Senátní volbySenátní volby | E15