Senátní volby: vládní strany potvrdily převahu, z opozice uspěla ODS

premiér Bohuslav Sobotka

premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

První kolo senátních voleb potvrdilo dominanci ČSSD a ANO na politické scéně. Výsledek kandidátů KDU-ČSL a také ODS by mohl naznačovat vzestup podpory pro tyto strany. KSČM na rozdíl od TOP 09 v senátních volbách propadla, její kandidáti se neprobojovali do finálových duelů v žádném z 27 volebních obvodů.

Sociální demokraté mají naopak šanci znovu získat všech 18 křesel, které potřebují k udržení své většiny 41 hlasů v horní komoře. Vládě by to zajistilo většinu v obou komorách parlamentu. Jistou ji ale vládní strany zatím nemají, neboť kandidáti ČSSD, KDU-ČSL a ANO se spolu střetnou zřejmě jen v 11 obvodech. K většině by potřebovala koalice získat 14 senátorů.

ANO má poprvé v historii výraznou naději mít nejen své zastoupení v Senátu, ale i vlastní senátorský klub, pokud vyhraje alespoň pět z jejích devíti finalistů. Osm lidoveckých kandidátů by mohlo šestičlennou senátní frakci KDU-ČSL s nezávislými jen posílit. Lidovci žádný mandát neobhajovali.

ODS může posílit

Stejně na tom byly TOP 09 a STAN, které mohou spolu se spřízněným uskupením Starostové pro Liberecký kraj získat dohromady šest křesel. Jejich současný pětičlenný klub se tak může také jen rozrůst. Posílit může rovněž ODS, která obhajovala jen tři pražské senátorské mandáty. Občanští demokraté ale mají ve hře sedm kandidátů a mohli by tak mít 19 senátorů.

První kolo senátních volebPrvní kolo senátních voleb|E15

Historického úspěchu může dosáhnout i Strana zelených, které by k nynějším třem senátorům mohli přibýt další dva. Naplnilo by to tak ambice zelených vytvořit v horní komoře vlastní frakci. Největší naději dává zeleným znovuzvolení Jitky Seitlové na Přerovsku, kterou favorizuje zisk dvou pětin hlasů v prvním kole voleb. Podobného výsledku z ostatních kandidátů dosáhl pouze současný senátor Miroslav Antl (za ČSSD), který mandát obhajuje na Rychnovsku.

Čuba proti Gajdůškové

Komunistům, kteří jsou zastoupeni ve společném senátorském klubu se zemanovskou Stranou práv občanů, po letošních volbách zůstane v Senátu jediný zástupce. Existenci dosud šestičlenné frakce ale komunistický výpadek neohrozí. Martu Bayerovou (KSČM) by mohl nahradit bývalý předseda slušovického družstva František Čuba (SPO), pokud by se mu za týden při senátním finále povedlo porazit místopředsedkyni ČSSD a Senátu Alenu Gajdůškovou.

Mandát neobhájí 11 z 23 senátorů, kteří o něj znovu usilovali. Patří mezi ně všech pět senátorů původně zvolených za ČSSD, kteří o setrvání v horní komoře usilovali v barvách jiných stran, například Vladimír Dryml. Ze zástupců ČSSD Senát opustí bývalý středočeský hejtman Josef Řihák nebo olomoucký Karel Korytář, předseda senátní komise pro práci Kanceláře Senátu.