Senátoři smetli zrušení daní z dividend a zvýhodnění fondů

Senát

Senát Zdroj: mediafax

Senát podle očekávání zamítl návrh zákona, který mimo jiné obsahoval daňové osvobození dividend a zvýhodnění investičních fondů. Projednávání předlohy tím končí, protože Sněmovna, která by o vetu normálně rozhodovala, je rozpuštěná. Podle ministra financí Jana Fischera se kvůli rozhodnutí senátorů mohou propadnout příjmy státu o desítky miliard korun.

Zamítnutí návrhu, který vzešel ještě z dílny exministra financí Miroslava Kalouska, může zároveň přinést potíže s uplatňováním nového občanského zákoníku, jenž má vstoupit v účinnost od příštího roku.

Vedle této předlohy senátoři shodili ze stolu také zákon o dani z nabytí nemovitých věcí, které rovněž souvisí s novým občanským zákoníkem. Vláda se nyní podle ministra financí Jana Fischera musí poradit, jak dál postupovat.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) i šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka již v srpnu řekli, že Senát předlohu smete ze stolu. Zejména kvůli zrušení daní z akciových výnosů ji označili za tunel a riziko pro veřejné rozpočty. Údajně také hrozilo, že by se firmy transformovaly na fondy, aby dosáhly na nízké zdanění.

Nastanou rozpočtové turbulence

Ministr financí v demisi Jan Fischer však senátory varoval, že pokud parlament změny neschválí, může to znamenat propad příjmů státu v řádu desítek miliard korun. „To už jsou rozpočtové turbulence, to už nejsou rozpočtové starosti,“ řekl.

Zdůvodnil to tím, že mohou vzniknou mezery v zákonech, které se musí vyřešit výkladem zákona ve prospěch daňových poplatníků. Jen obecní rozpočty by podle něj kvůli nejasnostem ohledně nové úpravy nemovitých věcí přišly o pět miliard korun.

Předloha také rušila zákon o dani dědické, darovací a z převodu nemovitosti. Daň z převodu nemovitostí měl upravit nový samostatný zákon, který ale senátoři ve čtvrtek také zamítli.

Odložení občanského zákoníku je podle Fischera krajní varianta. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová uvedla, že kodex bude účinný i bez doprovodných zákonů, které Senát zamítl. Podle ní však vzniknou problémy v praxi.

Zůstává dvouúrovňové zdanění

Zákon by podle dřívějšího vyjádření náměstka ministra financí Ladislava Minčiče zdaňoval zisky fondů pěti procenty a vyplácené podíly měly být od daně osvobozeny. Zůstávají tak současné předpisy, podle nichž se pěti procenty daní zisky investičních fondů a dalšími 19 procenty dividendy vyplácené podílníkům.

Minčič na jednání senátních výborů ujišťoval, že pokud Senát předlohu schválí, je vláda připravena předložit zákonné opatření, které by kritizovaná ustanovení ze zákona vyřadilo. Ale bylo by prý nemožné upravit balíček tak, aby splnil podmínku neodkladnosti. Pokud je totiž Sněmovna rozpuštěná, může Senát schvalovat zákonná opatření jen ve věcech, které nesnesou odklad.