Singer následuje Kalouska, ČNB ekonomice předpovídá mínus

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: profimedia.cz

Česká ekonomika letos skončí v mínusu 0,3 procenta, myslí si Česká národní banka, která tak revidovala svůj předchozí optimističtější odhad. Pro české hospodářství je to v krátké době už druhá negativní prognóza, minulý týden své odhady zhoršilo i ministerstvo financí.

Dosud ČNB předpovídala, že hospodářství poroste o 0,2 procenta. Podobně svůj předchozí odhad upravil resort financí, který jej z říjnové prognózy růstu o 0,7 procenta snížil na 0,1 procenta, což se prakticky rovná stagnaci.

„Nejistota panuje okolo rozsahu a dopadů rozpočtové konsolidace a chování domácností v oblasti spotřeby a úspor,“ řekl k dnešní předpovědi guvernér ČNB Miroslav Singer. Celková inflace se podle banky bude i přes významné dopady daňových změn pohybovat poblíž dvouprocentního inflačního cíle. Po odeznění vlivu zvýšení sazeb DPH o procentní bod se na počátku roku 2014 mírně sníží pod cíl.

Vývoj HDP podle ČNB:Vývoj HDP podle ČNBVývoj HDP podle ČNB | CNB

Výhled pro příští rok je naopak lepší, ČNB odhad růst zvýšila u listopadových 1,9 na 2,1 procenta. Stejně tak vláda doufá, že v roce 2014 dojde k dlouho předpovídanému růstu. Ten podle ní dosáhne 1,4 procenta.

ČNB předpověděla i vývoj kurzu koruny, která bude vůči euru mírně posilovat na 25,30 koruny za euro během letošního roku, příští rok si polepší až na 25 korun za euro. I posilování koruny bude oproti předchozí prognóze ČNB mírně slabší. „Z hlediska české koruny vidíme krátkodobý prostor pro další posílení jako poměrně limitovaný. Data z české ekonomiky na přelomu roku budou stále dost negativní a ČNB by případnému posílení alespoň slovně bránila,“ myslí si i hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Loňské a letošní předpovědi vývoje HDP
Původní odhad 2013 Nový odhad 2013 Původní odhad 2014 Nový odhad 2014
MF 0,7 0,1 - 1,4
ČNB 0,3 -0,2 1,9 2,1