Šiška a Hojer prý nabídli firmě jako úplatek stomilionovou zakázku

První náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška a ředitel odboru informatiky Milan Hojer (v pozadí) 3. října dopoledne v chodbě Obvodního soudu pro Prahu 2. Soud poslal Šišku do vazby, Hojera propustil na svobodu. Protikorupční policie viní oba vysoké úředníky z podplácení v souvislosti se způsobem zadání veřejné zakázky. (foto ČTK)

První náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška a ředitel odboru informatiky Milan Hojer (v pozadí) 3. října dopoledne v chodbě Obvodního soudu pro Prahu 2. Soud poslal Šišku do vazby, Hojera propustil na svobodu. Protikorupční policie viní oba vysoké úředníky z podplácení v souvislosti se způsobem zadání veřejné zakázky. (foto ČTK) Zdroj: CTK

Odvolaný náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška a bývalý ředitel odboru informatiky Milan Hojer podle policie nabídli firmě přidělení veřejné zakázky za nejméně 100 milionů korun. Požadovali za to, aby firma stáhla stížnost na postup ministerstva, kterou podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Na policejním webu o tom informoval mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Firma si podle Ibeheje u antimonopolního úřadu stěžovala, že MPSV postupovalo nezákonně při jiné veřejné zakázce zadané jím a ministerstvem vnitra.

Jak E15.cz v úterý informovalo, zatčení Šišky a Hojera má podle všeho spojitost se spory MPSV se společností OK System. Ta rezortu dlouhodobě dodávala informační systémy. Současné vedení ministerstva však dospělo k názoru, že jde o předražené a málo efektivní služby, a firmu pomalu vytěsňovalo. Ta pak vše řešila stížností.

Protikorupční policie obvinila oba vysoké úředníky ministerstva z podplácení. „V případě pravomocného rozsudku hrozí oběma obviněným mužům až šestiletý trest odnětí svobody,“ uvedl Ibehej.

Obvodní soud pro Prahu 2 dnes poslal Šišku do vazby. Podle jeho místopředsedkyně Moniky Křikavové byl organizátorem trestné činnosti a měl faktickou moc něco ovlivňovat. Hojer, který měkl být dle soudu jen prodlouženou rukou, bude vyšetřován na svobodě.

Nedlouho po rozhodnutí soudu oznámil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, že na konci října odejde z vlády. Věří ale, že se jeho bývalý první náměstek obhájí.