Skladům ve Vrběticích chyběla bezpečnostní zpráva, tvrdí expert

Okolí Vrbětic na Zlínsku je i nadále pod dohledem policie (foto ze 4. 12. 2014)

Okolí Vrbětic na Zlínsku je i nadále pod dohledem policie (foto ze 4. 12. 2014) Zdroj: CTK

Sklady ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku neměly bezpečnostní dokumentaci. Ohodnotit možné bezpečnostní riziko firmy Bochemie v areálu, kde vybuchly dva muniční sklady, nelze, dokud nebudou hotovy bezpečnostní zprávy skladů s municí. Uvedl to Pavel Danihelka z Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Pro obec zpracoval posudek aktualizované bezpečnostní zprávy Bochemie.

Bohumínská firma Bochemie má v areálu linku na ekologické přepracování prošlého raketového paliva. Výsledným výrobkem je chloristan amonný, který je využitelný například pro výrobu airbagů. Podle zástupců firmy je výroba ekologická a bezodpadová. Bochemie závod ve vrbětickém areálu postavila v roce 2012. Ještě před stavbou proti němu protestovali obyvatelé Vlachovic. Někteří občané se po výbuších muničních skladů obávají možného vzájemného působení Bochemie a muničních skladů.

„Došlo k pochybení a nedodržení požadavku zákona, že subjekt, který skladuje výbušniny a není to armáda, je povinen udělat podobnou zprávu, jakou udělala Bochemie. Nemůžeme jednoznačně říct, že Bochemie je v pořádku do doby, dokud není jasné, zda ji může něco ohrozit zvenku nebo jak okolí může ohrozit ona,“ uvedl Danihelka.

Podle Danihelky byla chyba v tom, že firmy, které si pronajímaly sklady, dokumentaci nezpracovaly. „Ta dokládá, že slušně nakládají s materiálem. K tomu jsou pravidelně kontrolovány. Pravděpodobně se cítily jistě, že jsou jakoby vojáci, protože v zákoně je, že se to netýká vojáků. Ale ony vojenské zařízení nejsou,“ podotkl Danihelka.

Bochemie se drží stranou

Společnost Bochemie je podle Mluvčí Bochemie Evy Kijonkové ráda, že se odborníci shodují, že firma má dobře zpracovanou bezpečnostní zprávu a že její závod sám o sobě problematický není. „Na druhou stranu se ohrazujeme proti tomu, aby se Bochemie stala středobodem debaty o vlachovickém areálu, protože její závod dotčený nebyl a nebyl ani příčinou žádných potíží,“ řekla Kijonková. Posouzení celého fungování areálu by podle ní mělo být na odbornících. „Občanům jsme se snažili v odpovědi na petici detaily fungování závodu i bezpečnostní dokumenty vysvětlit,“ dodala Kijonková.

Obec se podle starosty Zdeňka Hověžáka (STAN) má vyslovit k aktualizaci bezpečnostní zprávy Bochemie, kterou zpracovává kraj. Asi stovka lidí, která se dnešního setkání ve Vlachovicích zúčastnila, se vyslovila spíše proti Bochemii. „Lidi zajímá vzájemné působení s municí, území je celé zasažené, je to tady zaminované skrz naskrz,“ uvedla jedna z obyvatelek. Podle Danihelky však obec mnohem více ohrožuje střelivo než palivo, které Bochemie zpracovává. „U chloristanu amonného ani raketového paliva nedochází k masivnímu přenosu exploze, při výbuchu se rozmetají části a vybuchne jen něco,“ uvedl Danihelka. Podle občanů v závodě již třikrát hořelo. Podle bývalé starostky ale byly drobné požáry automaticky uhašeny.

Na dotaz občanů, zda lze po výbuších obnovit provoz Bochemie, Danihelka uvedl, že je třeba dostatečně vyčistit přístupové cesty a okolí munice. „Mělo by být kontrolováno, aby tam nikdo nemohl chodit. Podle mě jsou větší problém než Bochemie muniční sklady. Kdybyste se měli něčeho zbavit, zbavte se první muničních skladů,“ uvedl Danihelka.

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16, v prosinci sklad 12 s desítkami tun vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie události vyšetřuje jako úmyslné ohrožení.