Slováci předběhli Rusy. Jsou nejčastějšími zahraničními vlastníky českých firem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Slovenští podnikatelé rozšiřují svůj byznys v Česku. Od loňského května do svých portfolií zařadili dalších 458 českých firem a poprvé se tak stali nejčastějšími zahraničními vlastníky tuzemských podniků. Na druhou příčku odsunuli vlastníky z Ruska, kteří naopak tuzemský trh opouštějí, vyplývá z analýzy poradenské společnosti Bisnode.

„Expanze na český trh pro slovenské podnikatele, ve srovnání s podnikateli z jiných zemí, jednodušší. Důležitou roku hraje společná minulost obou států, téměř nulová jazyková bariéra a teritoriální blízkost, stejně jako růst české ekonomiky v minulých letech,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Po Slovácích v zebříčku následují Rusové, Ukrajinci a Němci. Počet firem s ruským a německým kapitálem meziročně výrazně klesal, o 1043 respektive 427 firem. Ukrajinští vlastníci své postavení posilovali, do portfolií přidali 296 českých firem.

Celkově mezi zahraničními vlastníky českých firem posiloval své postavení kapitál z postkomunistických zemi. Mezi dvacítkou nejčastějších zahraničních vlastníků tak výrazněji rostl také počet společností s rumunským a maďarským kapitálem.

Relativně nejvíc ubývaly společnosti s vlastníky z Číny, a to o 11,6 procenta. Stahovali se také majitelé z Kazachstánu, Běloruska a již zmíněného Ruska, kterých ubylo o 7,2 procenta.