Sobotka by měl rezignovat, pustil se do šéfa ČSSD také Zeman

Prezident Miloš Zeman (archivní foto)

Prezident Miloš Zeman (archivní foto) Zdroj: CTK

Po nízkém volebním zisku by měl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka podle prezidenta Miloše Zemana rezignovat. Vyplývá to z rozhovoru, který dnes poskytl časopisu Týden. Očekává, že mu vedení strany doporučí, koho má pověřit jednáním o vládě.

„Nechci vydávat žádná silná prohlášení, jen konstatuji, že v době, kdy jsem předsedou Strany práv občanů, a tato strana nedostala očekávaných pět procent hlasů, bylo to 4,4 procenta, tak jsem za svou samozřejmou povinnost považoval rezignaci,“ vysvětlil prezident.

Podle Zemana nese odpovědnost za výsledek strany, která nesplní svůj cíl, v první na řadě její předseda. „Nu a ČSSD si za svůj cíl vyhlásila třicet procent hlasů. Dostala necelých jedenadvacet procent, což je její nejhorší výsledek v moderní historii. Proto bych asi na místě předsedy Sobotky postupoval obdobně,“ vysvětlil Zeman.

Hlava státu očekává, že mu orgány strany doporučí, s kým má jednat o budoucnosti vlády. Zeman se chystá vybraného politika pověřit jednáním o sestavení kabinetu s politickým mandátem.

„A buď uspěje, anebo neuspěje,“ dodal Zeman. ČSSD ve volbách zvítězila, ale zisk 50 mandátů nestačí na to, aby mohla vytvořit původně plánovanou menšinovou vládu s podporou komunistů.

Podle serveru Týden.cz prezident svá slova pronesl několik desítek minut před tím, než zasedlo předsednictvo ČSSD, které hodnotilo nízký volební zisk. Vedení strany po dlouhém a napjatém jednání přijalo výzvu, aby Sobotka odstoupil z čela sociální demokracie. Šéf strany to však odmítl s tím, že nechce stranu vydat na pospas zemanovcům.

Jeho největší vnitrostranický rival a Zemanův spojenec v ČSSD Michal Hašek ale se svými příznivci dokázal prosadit, že Sobotka nebude v týmu, který má vyjednávat o podobě povolební koalice. Skupina bude působit ve složení Hašek, Tejc a místopředsedové Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec. Hašek tým povede, Sobotka prý bude o vyjednávání informován.

Politologové: Na neúspěchu ČSSD se podepsali Zeman a Rusnok