Sobotka: Česko chce rychlou dohodu na šéfovi EK, podpoří Junckera

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Anna Vackova E15

Česká republika chce rychlou dohodu Evropské unie na novém šéfovi Evropské komise. Je připravena podpořit kandidáta evropských lidovců a lucemburského expremiéra Jeana-Clauda Junckera. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o tom informoval stálého předsedu Evropské rady Hermana Van Rompuye.

Česko by se podle Sobotky na konkrétním jménu šéfa komise rádo dohodlo již na nadcházejícím zasedání Evropské rady na konci příštího týdne.

„Česká vláda respektuje výsledky květnových voleb do Evropského parlamentu, a je proto připravena v zásadě podpořit kandidáta vítězné frakce EPP Jeana-Clauda Junckera s tím, že premiér Sobotka s ním bude chtít ještě osobně diskutovat priority pro novou Evropskou komisi,“ uvedl úřad vlády.

Sobotka také Rompuyovi sdělil, že Česko za důležité priority příští Evropské komise považuje stabilizaci evropské ekonomiky, podporu hospodářského růstu, udržení konkurenceschopnosti a zajištění energetické bezpečnosti. Budoucího šéfa komise volí europarlament nadpoloviční většinou na základě návrhu premiérů a prezidentů států EU, kteří rozhodují většinou kvalifikovanou a s „přihlédnutím k výsledkům voleb“.

Londýn v opozici

Schválení Junckera ale nemusí být vůbec jednoduché, protože se proti němu zatím ostře staví Londýn, který v něm nevidí správného člověka pro provedení z britského hlediska potřebných změn ve fungování unie. Naopak již příští týden chce podle všeho Junckera prosadit německá kancléřka Angela Merkelová.

Sobotka i další evropští sociální demokraté před volbami do EP podporovali německého socialistu Martina Schulze na šéfa komise. V evropských volbách skončili socialisté ale druzí.