Sobotka chce, aby „pučisté“ odešli z vedení strany

Bohuslav Sobotka chce, aby pučisté odešli

Bohuslav Sobotka chce, aby pučisté odešli Zdroj: Euro - Tomas Novak

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka chce, aby „pučisté“, včetně statutárního místopředsedy Michala Haška, odstoupili z vedení strany. Když tak neučiní, padne podle něj nepochybně výzva k jejich rezignaci na listopadovém zasedání ústředního výkonného výboru. Rozbouřenou situaci v ČSSD dnes bude řešit grémium strany.

„Bohužel se ukazuje, že přátelé Tejc, Hašek, Škromach a další sociální demokracii v posledních dnech poškozují soustavně,“ uvedl Sobotka, který jejich chování označil za velkou ostudu. „Myslím si, že ti, co lhali, ti, co se snažili změnit vedení strany nedemokratickým způsobem, by měli ze svých funkcí odstoupit,“ řekl.

Narážel tak jednak na povolební utajovanou schůzku pětice sociálních demokratů s prezidentem Milošem Zemanem, kterou čtyři z nich několik dní zapírali, a za druhé na nedělní hlasování předsednictva, které jej dvěma třetinami hlasů vyzvalo k rezignaci. Sobotka chce na zasedání mimojiné navrhnout nový - čtyř až pětičlenný - vyjednávací tým.

„Těžko může sociální demokracie působit věrohodně, pokud za ni na veřejnosti budou vystupovat lidé, kteří byli takto explicitně přistiženi při lži a dokonce opakované lži,“ uvedl také Sobotka, kterého ve čtvrtek ráno před Lidovým domem uvítala skupinka příznivců. Opakovaně o schůzce u prezidenta lhal především Hašek, který se ve středu omluvil s tím, že jeho cílem „rozhodně nebylo klamat veřejnost“.

Tejc: K rezignaci nevidím důvod

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc při příchodu na grémium, kde na něj pokřikovala skupinka protestujících, řekl, že považuje za absurdní, aby byl vyzván k odstoupení za schůzku s hlavou státu. Zopakoval, že k rezignaci nevidí důvod, protože o věci nelhal. Poslancům, kteří se jej přímo zeptali, prý řekl pravdu.

místopředseda ČSSD Michal Hašekmístopředseda ČSSD Michal Hašek|CTK Hašek podle Sobotky opakovaně lhal (Zdroj: Euro)

Vyjádřil také názor, že demokratické rozhodnutí předsednictva vyvolalo „hon na čarodějnice a snahu očerňovat ty lidi, málem je mediálně zlynčovat“. Hašek podle něj sice udělal chybu, ale lhář není. Tejc také řekl, že příliš nestojí o pozici v novém vyjednávacím týmu. „Já o to místo příliš neusiluji, protože si myslím, že není možné, abych nesl odpovědnost za výsledek, pokud bych neměl absolutní důvěru předsedy strany,“ nechal se slyšet.

Údajně by na dnešním grémiu měl výzvu k odstoupení účastníků prezidentské schůzky, kterou ve středu schválili sociálnědemokratičtí senátoři, přednést jejich šéf Petr Vícha. Je tak možné, že po dnešku budou v ČSSD existovat dvě podobná usnesení - jedno předsednictva, vyzývající Sobotku k odstoupení, a druhé grémia s výzvou směřovanou mimo jiné k Haškovi, Tejcovi a místopředsedovi Zdeňku Škromachovi.

Sobotka, který do vyjednávacího týmu pravděpodobně navrhne i některého ze senátorů, také řekl, že nepochybuje, že poslanecký klub ČSSD má 50 členů. Vyjádřil také přesvědčení, že Hašek s Tejcem nebudou jeho jednotu narušovat.

Analýza: Sobotkova ofenziva v ČSSD zabrala, teď má navrch