Sobotka: Mediální a ekonomickou moc musíme oddělit od té politické

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že je potřeba úpravou zákonů oddělit mediální a ekonomickou moc od moci politické. Hovořil o tom ve Sněmovně při interpelaci Tomia Okamury (SPD) v souvislosti se snahou TOP 09 přidat do vládní novely zákona o střetu zájmů pravidlo, podle kterého by členové vlády nesměli být takzvanými ovládajícími osobami ve firmách. Ministra financí Andreje Babiše (ANO), který vlastní skupinu Agrofert včetně mediální skupiny Mafra, ale Sobotka přímo nejmenoval.

Politiku musí podle Sobotky kontrolovat občané a média. „V okamžiku, kdy dochází k propojování politické, ekonomické a mediální moci, tak už v demokracii kontrola nefunguje. Takže já se přimlouvám za to, abychom skutečně mediální moc oddělili od té politické, abychom ekonomickou oddělili od té politické, aby tady tedy nebyl přímý výkon podnikatelských, řídících funkcí v obchodních společnostech,“ řekl Sobotka.

Pokud budou ve Sněmovně návrhy, které budou pomáhat tomu, aby se oddělila politika od byznysu, je to podle Sobotkova mínění správná cesta. Zákony nepočítají s novou situací, kdy získávají ústavní funkce člena vlády nebo senátora lidé, kteří mají velké firmy a majetky, uvedl. V Senátu zasedá například majitel loterijní skupiny Synot Ivo Valenta.

„Když se proměňuje politické prostředí, tak je potřeba zákony upravit, změnit, je potřeba zákony zpřísnit,“ uvedl premiér. Jak hlasování dopadne, ale nepřejímal. „Každý se k návrhům, které budou předneseny, musí postavit podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a také podle programu, který reprezentuje a za který byl zvolen,“ dodal.

Premiér čelil také dotazu předsedy ODS Petra Fialy na podezření, že Babišův Agrofert získal neoprávněně 50 milionů korun z evropských fondů na výstavbu benešovské luxusní farmy Čapí hnízdo.

Okolnosti přidělení dotace oficiálně vyšetřuje Evropský úřad proti podvodům (OLAF), projekt prověřuje i česká policie. Podle Sobotky je důležité, aby se uskutečnilo „důsledné nezávislé prošetření“, a není podle něho vhodné, aby se k němu vyjadřoval.

„Jsou to věci, které se odehrály před zahájením mandátu současné vlády, a já nechci zde nahrazovat policejní vyšetřování, nechci zde nahrazovat šetření ze strany Evropské unie a také zde nechci předbíhat nebo snad vyvozovat nějaké závěry, které doposud vyvozeny nebyly,“ řekl taky Sobotka.

Ministr financí neoprávněné čerpání opakovaně odmítá. „Pokud tady budou nějaké konkrétní výsledky, konkrétní závěry, tak na základě těchto konkrétních závěrů by měl jednat ten, kdo je s touto záležitostí spojen,“ uvedl Sobotka. Podle Fialy premiér kolem vyšetřování Čapího hnízda „pokrytecky kličkuje“.

Jana Havligerová: Zákon proti Babišovi nepomůže