Sobotka prosazuje tři sazby DPH. Léky mají zlevnit

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Na zdravotnictví a daních se zasekla jednání o budoucí vládní koalici ČSSD, ANO a KDU - ČSL. Jednání o prioritách budoucí vlády má pokračovat v úterý večer, kdy se opět sejdou špičky všech tří stran. Sobotka uvedl, že ve stejný den může už společná smlouva nabrat finální podobu. Poté ji budou interně schvalovat jak lidovci a ČSSD, tak hnutí ANO.

Vznikající vládní koalice chce od roku 2015 zavést tři sazby daně z přidané hodnoty. Jedna bude základní a dvě snížené. V nejnižší sazbě budou léky, její výše však ještě nebyla stanovena. Koalice tím chce kompenzovat výpadek financí na zdravotní péči, který způsobí zrušení zdravotnických poplatků poplatků. V ČT to uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Na debatě tří koaličních stran bude záviset, jaké další položky budou do nejnižší sazby daní zařazeny. „To je věc, která bude potvrzena, až bude dohoda o celé koaliční smlouvě,“ řekl Sobotka. Po sobotním jednání ČSSD, ANO a KDU-ČSL přitom vyplynulo, že by dohoda tří stran mohla být kompletní v úterý večer.

Nižší daň na léky

Stát podle Sobotky v současnosti platí peníze do systému zdravotního pojištění, ale dramatickým zvýšením DPH v minulých letech začal ze systému vytahovat peníze zpět do státního rozpočtu. „My chceme napravit poměry z hlediska financování zdravotnictví a snížení DPH na léky je jeden z kroků k tomu, abychom nevytahovali ze systému zdravotního pojištění peníze, které tam platí stát nebo pojištěnci,“ upřesnil Sobotka.

Navrhované řešení je podle něj lepší, než léky zcela osvobodit od DPH, které by pravděpodobně bylo kritizováno. Právě na zdravotnictví a daních se zasekla koaliční vyjednávání v sobotu. Na všech ostatních bodech rodícího se programu nové vlády se vyjednávači ČSSD, ANO a lidovců shodli. Spory panují například v otázce daňové progrese a zavedení takzvané sektorové daně. Podle Sobotky je třeba lépe rozložit daňové zatížení.

rozdělení vládních postůrozdělení vládních postů | E15