Sobotka: Sanace skladů ve Vrběticích bude trvat roky

Odvoz chemie ze skladu ve Vrběticích

Odvoz chemie ze skladu ve Vrběticích Zdroj: ctk

Sanace areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kde loni vybuchly dva sklady s municí, může trvat i několik let. Policie dokončí odvoz zbrojního materiálu do konce letošního roku. Příští rok začnou odklízecí práce. Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Myslím, že se bavíme o řádu let, byly tam velké výbuchy, došlo k rozmetání velkého množství munice, policie s tím bude mít ještě práci delší období. Nedá se vyloučit, že ta sanace bude pokračovat ještě i po roce 2016,“ uvedl Sobotka.

Sobotka předpokládá, že vláda už v pondělí projedná materiál ministerstva obrany o ochraně areálu a technických opatřeních. Areál bude nutné celý dekontaminovat, dál se také bude jednat o jeho dalším využití.

„Určitě budeme muset zajistit přísnou ostrahu celého areálu během roku 2016, pokud jde o další výhled, uvidíme, jak budou probíhat další práce,“ řekl Sobotka.

Policie dokončila odvoz materiálů téměř ze všech 40 skladů, zbývají dva. Část munice se odvážela do armádních skladů v Květné na Svitavsku, zbrojní materiál si převzaly také firmy, který jej tam měly uskladněný. Z Vrbětic od ledna odjelo více než 500 kamionů.

Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. První výbuch si vyžádal dva lidské životy. Následovalo 355 neřízených výbuchů, při pěti evakuacích muselo opustit své domovy 2000 lidí. Desetikilometrový okruh střeží policisté a vojáci. Policie výbuchy vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Státní zástupce již podal kvůli skladování zakázaných výbušnin v muničním skladu obžalobu na pět lidí a dvě firmy.