Sobotka si kupuje důchodce. Slibuje, že pro ně prosadí vyšší penze o 500 korun

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: čtk

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a předseda Poslaneckého klubu strany Roman Sklenák (vpravo)
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)
Na důchody se státu nedaří vybírat dost peněz, za pět měsíců chybí 18 miliard korun
6
Fotogalerie

Průměrné zvýšení penze aspoň o 500 korun pro příští rok budou ve vládě prosazovat premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce Michaela Marksová (oba ČSSD). Slíbili to zástupcům seniorských organizací.

"Pět set korun je náš cíl pro průměrnou valorizaci penzí pro rok 2018. Abychom je mohli dát, je potřeba schválit návrh se změnou valorizace," řekl premiér po jednání se zástupci seniorů. Dodal, že s návrhem na přidání v průměru alespoň o pětistovku měsíčně půjde na jednání s koaličními partnery.

Důchody se nyní zvyšují vždy od ledna o třetinu růstu reálných mezd a o růst cen. Šéf klubu poslanců ČSSD Roman Sklenák v Poslanecké sněmovně v projednávané novele o omezení důchodového věku navrhl změnit i valorizaci. Nově by se mělo přidávat o polovinu růstu reálných mezd a růst nákladů důchodců. Seniorské organizace to vítají. Změnu doporučila i důchodová komise.

Na novém modelu růstu penzí se však v polovině března nedohodla vládní koalice, lidovci a ANO chtěli o návrhu ještě jednat. Lze očekávat, že šéf ANO Andrej Babiš i předseda lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nakonec kývnou. V opačném případě by si proti sobě půl roku před parlamentními volbami postavili významnou skupinu voličů.

Sobotka seniorské organizace požádal o podporu a tlak na přijetí návrhů sociálních zákonů, které jsou nyní ve sněmovně. Podle něj by se měli obrátit na poslance. Ministerský předseda seniory varoval, že pokud normy neprojdou, nebude slibovaný růst důchodů možný.

Ministryně Marksová dodala, že není její chybou, že se například předloha o sociálním bydlení dostává do parlamentu až teď. "Není to tak, že ministerstvo práce poslalo zákony na poslední chvíli. Díky obstrukcím pravicové opozice některé návrhy leží ve Sněmovně i šest měsíců," řekla.