Soud potvrdil pokutu pro obchodní inspekci, chybovala při zadání zakázky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 200 tisíc korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro Českou obchodní inspekci (ČOI). Inspekce podle verdiktu chybovala, když v roce 2011 uzavřela bez otevřeného tendru smlouvu se společností SGS Czech Republic na analýzy vzorků benzinu.

Cena sporné zakázky přesáhla 30 milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Podle antimonopolního úřadu mohl postup obchodní inspekce podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

„Jde o závažný delikt, postupem zadavatele došlo k eliminaci základního účelu zadávání veřejné zakázky, kterým je zajištění spravedlivé soutěže o cenu,“ uvedl v rozhodnutí z ledna 2014 předseda ÚOHS Petr Rafaj. Soud nyní jeho verdikt potvrdil.

Inspekce v obdobném tendru chybovala už v minulosti. Vypsala otevřenou soutěž, také v ní ale byly podle ÚOHS chyby. Inspekce nedodržela zásadu zákazu diskriminace a současně dostatečným způsobem nevymezila předmět veřejné zakázky. Její postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, uvedl dříve ÚOHS, který tento tendr zrušil v roce 2010.

Šéf ČOI: Někdo stále nechápe, že ten milý pán nedá nic zadarmo