Spor o české diplomaty jde do dalšího kola

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: Euro Hynek Glos

Mezi hlavou státu a ministrem zahraničí to jiskří, jedná se o to, kdo si osedlá českou diplomacii. Který z politiků bude po jejich dnešním setkání na koni, se možná dozvíme až s odstupem. Podle toho, kdo bude nakonec jmenován velvyslancem.

Prezidentu Miloši Zemanovi zřejmě záleží hlavně na dvou osobách: bývalé „první dámě“ Livii Klausové, ta by měla vést misi na Slovensku, a europoslanci Vladimíru Remkovi, kterého by prezident rád vyslal do Moskvy.

Debata o Remkovi bude možná snazší. Šéf diplomacie Karel Schwarzenberg připustil jeho jisté výhody – na velvyslanectví v Rusku už pracoval jako obchodní diplomat a dobře znám tam je i díky tomu, že byl prvním československým kosmonautem.

Schwarzenberg ale rozhodně trvá na tom, že konečné slovo v české zahraniční politice má právě ministr zahraničních věcí. A nominaci Klausové ostře odmítá. „Nejde o paní Klausovou, jde o zásadu,“ prohlásil ministr o víkendu. S tím, že by si rád prosadil svoje, ale jak schůzka s hlavou státu dopadne, neví.

Velvyslanecký post v Moskvě je momentálně opuštěný, jeho bývalý šéf Petr Kolář odešel do služeb společnosti PPF.

Nově je volná i ambasáda v Austrálii – jejího šéfa Hynka Kmoníčka si na Pražský hrad povolal prezident. Na jiných zastupitelských úřadech zase někteří diplomaté přesluhují obvyklé čtyři roky. Platí to například o Německu – velvyslanec Rudolf Jindrák tam je sedmým rokem, ve Vatikánu pátým rokem působí Pavel Vošalík.

Měnit se mají ale i šéfové jiných diplomatických misí. Některé nominace už na veřejnost pronikly. Třeba do Ottawy má podle plánu ministerstva zahraničí zamířit bývalý šéf US-DEU Petr Mareš, do Vídně současný politický ředitel Černínského paláce Pavel Fischer.

A přímo Schwarzenberg se netají tím, že na místě ambasadora v Izraeli by rád viděl exministra obrany Alexandra Vondru. „On tu zemi zná, má ji rád a má v diplomacii bohaté zkušenosti,“ řekl ministr Lidovým novinám. Vondra se podle něj ale ještě definitivně nerozhodl.

O kom se mluví

Livia Klausová (69) – deset let reprezentovala Česko jako „první dáma“. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou.

Vladimír Remek (64) – europoslanec, první československý kosmonaut. Na velvyslanectví v Moskvě už působil jako obchodní rada.

Alexandr Vondra (52) – exministr obrany, diplomatické zkušenosti získal také v době, kdy působil jako místopředseda vlády pro evropské záležitosti.

Petr Mareš (60) – bývalý šéf US-DEU, český velvyslanec se zvláštním zmocněním pro Východní partnerství.

Pavel Fischer (48) – nynější politický ředitel Černínského paláce, bývalý velvyslanec ČR ve Francii a Monaku.