Správa rezerv vypisuje soutěže na potraviny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Thomas Bjorkan - Wikimedia Commons

Potravinářské firmy čeká důležitá soutěž. Stát vypisuje slibované tendry, aby zvýšil zásoby potravin určených pro případ krizových situací. Tento týden začal hledat dodavatele 180 tun konzerv šunky, vepřového a lunchmeatu za zhruba dvacet milionů korun. Do konce roku pravděpodobně pak opět vypíše letos již jednou zrušený tendr na dodávku zhruba tisíce tun mrazeného masa odhadem za desítky milionů. Následovat budou tendry na luštěniny či zásoby soli.

„Tendr na dodávku 180 tun masových konzerv je součástí plánu, jak navýšit nouzové zásoby potravin. Zakázka je rozdělena na tři části po šedesáti tunách, takže se může přihlásit větší počet dodavatelů,“ řekl mluvčí správy Jakub Linka. Správa tak navazuje na snahu ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zajistit zvýšení zásob potravinových rezerv. Potravin má nyní totiž Česko sotva na jednotky dnů, a to i přesto, že přede dvěma lety tehdejší vláda Petra Nečase rozhodla o zvýšení rezerv. To se ale podle ministerstva zemědělství dosud nestalo.

Naposledy se dodávka masových konzerv soutěžila loni v únoru. Vzhledem k tomu, že se tehdy přihlásil pouze jeden zájemce, byla ale soutěž zrušena. „Vítězové nového tendru by měli být známi do konce března,“ dodal Linka. Ještě větší sousto bude představovat tendr na mrazené maso.

V minulosti dodávala Babišova firma

V minulosti jej zčásti dodávala i společnost Animalco, která patří od roku 2011 ze sedmdesáti procent Agrofertu ministra financí Andreje Babiše. Správa zakázku vypsala letos v lednu, právě po námitkách Animalka, kterými se zabýval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ji ale nakonec zrušila.

Firmy ze skupiny Agrofert v minulosti zásobily správu rezerv i masovými konzervami. Zatím poslední dodávka z Masny Studená se podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky uskutečnila v listopadu 2012. Před začleněním do koncernu Agrofert dodávala Masna Studená konzervy správě rezerv přibližně od roku 2000.

Podle Hanzelky se zatím nedá říct, zda se některá z firem Agrofertu některého ze dvou tendrů zúčastní. „Zatím neznáme detailní podmínky ani jednoho připravovaného výběrového řízení. Účast v obou tendrech budeme zvažovat až po jejich prostudování,“ uvedl mluvčí.