Správa služeb hlavního města rozhazovala miliony bez faktur

Architekti požadují zrušení výběrového řízení na šéfa Útvaru rozvoje hlavního města Prahy.

Architekti požadují zrušení výběrového řízení na šéfa Útvaru rozvoje hlavního města Prahy. Zdroj: Sedmicka

Mmořádná kontrola v městské společnosti Správa služeb hlavního města Prahy ukázala na řadu pochybení týkajících se zadávání zakázek za miliony korun. O firmu se od loňska zajímají detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Městská společnost má na starosti především odtahové služby či správu protipovodňových prostředků.

Podle auditorů vybírala firma na práce za miliony korun dodavatele pouze na základě objednávek, tedy bez řádných výběrových řízení. Například úklidová firma Eco Purus fakturovala v průběhu posledních čtyř let celkem 28 milionů korun. Správa služeb ovšem nemá žádné doklady k výběrovému řízení, navíc chybí i některé smlouvy a dodatky.

Jak informoval server Aktuálně.cz, společnosti Fitaz, která získala několik stavebních zakázek, vyplatila městská firma mezi lety 2009 až 2012 téměř sto milionů korun. K šesti milionům chybí jakékoli smlouvy, téměř třicet milionů podle auditorů získala za práce, na které se nekonala soutěž.

Zhruba 162 milionů inkasovala během čtyř let společnost Besico Services, která zajišťovala odtahy aut. „Fakturace probíhala bez jakéhokoli právního titulu. V průběhu kontroly nebyla doložena žádná dokumentace týkající se realizace výběrového řízení za odtahové služby,“ píšou podle serveru auditoři.

Možné propojení s Kotroušem

Správa služeb hlavního města Prahy byla do roku 2007 součástí městské policie. V souvislosti s podezřeními kolem této firmy se proto diskutovalo o angažmá Vladimíra Kotrouše, který byl v pozici ředitele strážníků zároveň i ředitelem správy služeb. Kotrouš byl odsouzen za přijetí úplatku.

Kotrouš neuspěl s odvoláním, ve vězení si odpyká přes pět let