Srážky v Čechách ustanou, déšť se přesune na Moravu

Zatopené pražské Záběhlice

Zatopené pražské Záběhlice

Vydatné srážky, které trápily většinu českých krajů, se přesunou na Moravu, zejména do Beskyd, kam se blíží bouřky a vydatné deště z Polska. V úterý tam může spadnout až 100 mm srážek a hladiny tamních řek se začnou zvedat. Uvedl to dnes sdělil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. V Jeseníkách může spadnout až 30 milimetrů. V Čechách bude pršet málo, v noci a pak také v úterý jen do pěti milimetrů. Nebezpečí záplav na řadě míst však trvá.

„Na toku Bělé v profilu Mikulovice (na Jesenicku) je očekáván vzestup hladiny s dosažením druhého, případně třetího stupně povodňové aktivity. Na přítocích horního toku Moravy mohou přítoky vystoupit k prvnímu stupni povodňové aktivity,“ uvedli pracovníci ČHMÚ.

V Praze dnes po 21:00 vzrostl průtok kvůli odpouštění vody z vodního díla Vrané na 3150 metrů krychlových za sekundu. „Kulminaci předpokládáme během zítřejšího (úterního) dopoledne na úrovni 3200 až 3300 m3/s,“ uvedli dnes večer pracovníci ČHMÚ.

Voda by měla stoupat ještě dnes v noci na dolní Berounce, kulminace se očekává v úterý časně ráno, pak voda doteče do Prahy. „Na středním toku už Berounka kulminuje, během noci bude klesat,“ uvedl Dvořák.

Ve Středočeském kraji rychle stoupá dolní tok Labe pod soutokem s Vltavou, předpokládaná kulminace v Mělníku bude v úterý. Naopak povodí horního Labe nad Mělníkem již kulminovalo, rychle klesá dolní tok Sázavy.

Kulminace Labe na dolním toku v Ústí nad Labem se předpokládá ve středu, a to na úrovni okolo 4000 metrů krychlových za sekundu. Naopak toky v povodí Lužické Nisy už mají svůj vrchol za sebou. V západních Čechách stoupá Radbuza ve Staňkově.

Na jihu Čech podle ČHMÚ většina toků již klesá, případně se blíží kulminaci. Stoupají pouze hladiny na dolním toku Nežárky a v povodí horní a střední Lužnice. Dolní tok Lužnice však bude i nadále klesat.

Zatažené nebe s občasnými přeháňkami nebo bouřkami meteorologové očekávají celý týden, ve druhé polovině se však už denní maxima přehoupnou přes 20 stupňů Celsia.

Povodně 2013: