Stáhněte svůj podpis pod ACTA, žádá vládu ČSSD

Protest proti smlouvě ACTA

Protest proti smlouvě ACTA Zdroj: ctk

Opoziční ČSSD nesouhlasí s mezinárodní smlouvu proti padělání, známou pod názvem ACTA, a požaduje, aby česká vláda stáhla svůj podpis pod ní. Kabinet tento týden oznámil, že pozastavuje kvůli nejasnostem ratifikační proces této obchodní smlouvě. Sociální demokraté to vítají a chtějí od vlády, aby také odstoupila od smlouvy, oznámil dnes po jednání předsednictví ČSSD její předseda Bohuslav Sobotka.

Po celém světě se zdvihla vlna odporu, kritici smlouvě vyčítají, že omezí svobodné prostředí internetu. Dnes se po celém Česku i jinde ve světě budou konat protestní shromáždění. V tuzemsku vedle hackerů proti ní brojí Česká pirátská strana.

„Tato smlouva, která byla sjednána naprosto netransparentně, má být dalším nástrojem v boji za vyšší ochranu autorských práv. Její jednotlivá ustanovení však vzbuzují oprávněné obavy a hrozí riziko, že při její implementaci do práva České republiky by mohlo dojít k bezprecedentnímu zásahu do práv a svobod našich občanů,“ řekl Sobotka.

Podle něj ČSSD současně nezpochybňuje nutnost adekvátní ochrany autorských práv. „Jsme přesvědčeni, že současná česká i evropská legislativa k takovéto ochraně poskytuje dostatek nástrojů a není tedy nutné přistupovat k takovýmto kontroverzním smlouvám,“ dodal.

Cílem mezinárodní dohody, ke které se připojilo 22 unijních zemí včetně ČR, je vytvořit pravidla pro posílení dodržování práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu, mimo jiné záznamů hudebních či filmových děl, léků, značkových oděvů, ale například i spotřební elektroniky. Podle kritiků ale umožní cenzuru internetu a omezí jeho svobodné užívání.