Stát chce firmám ručit i za půjčky na investice a digitalizaci, dosud byl zájem o záruky malý

Ministryně financí Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ministryně financí Alena Schillerová
Ministryně financí Alena Schillerová
3
Fotogalerie

O masivní záruční program Covid III, který sliboval státem zaručené úvěry až do celkové výše 500 miliard korun, je stále mizivý zájem. Podnikatelé za necelý rok vyčerpali na úvěrech jen zhruba 24 miliard korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) proto chce, aby záruky nekryly jen provozní výdaje jako dosud, ale také investiční akce firem. Rozšíření programu už schválila Evropská komise a stejně tak i vláda.

Nové záruční schéma, do něhož budou nadále zapojené komerční banky, které úvěry poskytují, se má jmenovat Covid Invest. „Jako velice důležité vidím rozšíření účelovosti zaručených úvěrů z provozních na investiční,“ řekla na tiskové konferenci Schillerová s tím, že se využije kapacity programu Covid III. Šéfka státní pokladny před časem přiznala, že peníze na přímou vládní podporu, například na kurzarbeitový program Antivirus, dojdou zhruba v polovině roku. Na významu mají proto nabýt záruční programy.

Právně se bude program opírat o loňskou novelu zákona o státních zárukách. Peníze budou moci firmy po formálním souhlasu vlády čerpat na začátku května. „Jsme přesvědčeni, že poptávka po investičních úvěrech začne nabíhat s opadající nejistotou způsobenou pandemií,“ řekl prezident České bankovní asociace a šéf České spořitelny Tomáš Salomon, podle kterého by zaručené investiční úvěry mohly nastartovat oživení v segmentu malých a středních podniků.

Před několika dny spustila Českomoravská záruční a rozvojová banka příbuzný program Covid Smart pro malé a střední podnikatele. Zaručené úvěry mají v rámci tohoto programu sloužit na digitální transformaci ve firmách.

„Nemusí se jednat pouze přímo o digitalizaci nabízených produktů a služeb nebo o reorganizaci infrastruktury či procesů ve firmě. Uznatelným nákladem budou také například školení, která zlepší digitální dovednosti zaměstnanců,“ uvedl šéf rozvojové banky Jiří Jirásek. Maximální výše zaručeného úvěru může v tomto případě být čtyři miliony korun, ručení je na šest let.

Exportně zaměřené firmy nad 250 pracovníků mohou nadále žádat o půjčky v programu Covid Plus. Ručitelem je stát prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti.

Podniky zde dosud vyčerpaly asi 9,8 miliardy korun. Dvoumiliardový úvěr v rámci tohoto programu získala v březnu letecká společnost Smartwings, které stát ručí za osmdesát procent půjčky.