Stát letos získal za prodej dluhopisů se záporným výnosem 250 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Prodejem státních dluhopisů za záporný výnos, při kterém investoři platí za půjčování peněz vládě, přišlo letos do českého státního rozpočtu zhruba 250 milionů korun. Státní dluhopisy prodalo ministerstvo financí se záporným výnosem také v dnešní aukci.

„Toho, že se nám v letošním roce poprvé v historii podařilo na finančních trzích dosáhnout stavu, kdy jsou věřitelé ochotni za to, že státu půjčují, platit, využíváme - s ohledem na rizikovost dluhového portfolia - v maximální možné míře. Prodejem státních dluhopisů za záporný výnos dosáhlo ministerstvo financí v tomto roce čistého příjmu do státního rozpočtu ve výši přibližně 250 milionů korun,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Pokles výnosů u dluhopisů v posledních měsících zesiluje. Investoři jsou tak ochotni platit vládě za to, že jí půjčují peníze, víc než dřív. U dluhopisu se splatností v roce 2017 byl dnes výnos minus 0,332 procenta, v zářijové aukci byl u stejného dluhopisu minus 0,212 procenta.

Projevily se také intervence

Ministerstvo financí prodalo poprvé v historii dluhopisy se záporným výnosem na konci srpna. Tehdy byl u tříletého dluhopisu výnos minus 0,001 procenta.

Podle mluvčího úřadu Michala Žurovce klesl výnos na dosud nejnižší hodnotu také u dlouhodobých dluhopisů. Ministerstvo financí v dnešní aukci prodalo dluhopisy se splatností v roce 2030 za zhruba dvě miliardy korun při výnosu 0,992 procenta. Úřad dnes celkem umístil na trh dluhopisy za víc než 15 miliard korun.

Za výsledkem aukcí jsou podle dřívějších vyjádření analytiků především intervence České národní banky, která kupuje eura a prodává koruny. Tím vytváří přebytek domácí měny, za kterou investoři kupují právě třeba české státní dluhopisy.