Stát má nízké rezervy potravin. Vypíše tendry

kombajn

kombajn Zdroj: Martin Pinkas/Euro

V případě vážné krize bude mít stát sice k dispozici naftu na více než 90 dnů, s rezervními zásobami potravin pro obyvatele je to ale výrazně horší. Potravin má nyní Česko sotva na jednotky dnů, a to i přesto, že přede dvěma lety tehdejší vláda Petra Nečase rozhodla o zvýšení rezerv. To se ale podle ministerstva zemědělství dosud nestalo. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) proto bude žádat vládu, aby vyšší zásoby potravin zajistila.

Mluvčí ministerstva Radek Melichar nemohl uvést, na jak dlouhou dobu by měl mít stát potravinové rezervy, případně jak by se měly zvýšit oproti současnému stavu. „Údaj o limitech komodit je v režimu utajovaných informací,“ řekl.

Podle předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra je zajištění potravinové bezpečnosti jednou z priorit při navyšování nouzových zásob. „V nejbližších měsících bychom měli vypsat veřejné zakázky na zásoby soli, luštěnin nebo masových konzerv,“ řekl deníku E15 Švagr.

Tendry za velké peníze

Tendry správy hmotných rezerv bývají za velké peníze. Správa například loni zvažovala vypsání soutěže na nákup jednoho sta tisíc litrů nafty s předpokládanou cenou 1,6 miliardy korun, letos pak tendr na tisíc tun zmrazeného masa za desítky milionů.

Nové veřejné soutěže mohou nahrát mimo jiné i skupině Agrofert Andreje Babiše. Ta již v minulosti získala zakázky na dodávky a skladování obilí, dalších soutěží se účastnila.

O množství rezervních zásob potravin rozhoduje každý členský stát Evropské unie zcela sám – na rozdíl od pohonných hmot.