Stát přijde o 12 miliard v kauze MUS. My za to nemůžeme, zní shodně

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Katerina Sulova

Kdo může za to, že se Česko nestihlo připojit jako poškozená strana k trestnímu řízení ve Švýcarsku v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) a zřejmě tak přijde o 12 miliard korun? Ze tří hlavních aktérů - ministerstva financí, ministerstva spravedlnosti a Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) - se k pochybení nikdo nehlásí. Obě ministerstva dávají od odpovědnosti ruce pryč (případně na sebe hází vinu navzájem) a jen VSZ zatím připustilo, že "věci nebyla věnována náležitá pozornost".

Ministerstvo financí (MF) se prý o dotazu Švýcarů dozvědělo na přelomu března a dubna. Od té doby se mu přes opakované pokusy nepodařilo od Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) získat informace, z nichž by bylo možné dovodit, že Česku vznikla v souvislosti s privatizací MUS škoda, případně jaká. Postupem státu se má ve středu zabývat vláda.

Stanislav Mečl, který je dočasně pověřen vedením VSZ po odvolaném Vlastimilu Rampulovi, řekl, že po prostudování spisu ve věci právní pomoci, kterou vyřizovalo VSZ, předběžně dospěl k závěru, že „věci nebyla věnována náležitá pozornost“. Proto prý nařídil kontrolu, takzvaný vnitřní dohled.

„Vnitřní dohled se bude zabývat případnými průtahy při vyřizování této žádosti a především pak efektivností nakládání s informací švýcarské strany o možnosti připojení se České republiky k trestnímu řízení v postavení poškozeného. Pokud budou verifikována pochybení v této věci, potom se budu zabývat vyvozením odpovědnosti konkrétních osob,“ uvedl pro ČTK.

Švýcaři se Česka v minulosti dotázali, zda se chce k trestnímu řízení připojit jako poškozená strana. České úřady nereagovaly. Švýcarsko přitom v rámci vyšetřování zablokovalo v přepočtu přes 12 miliard korun. Podle Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) se Česko mohlo k trestnímu řízení ve Švýcarsku připojit do konce přípravného řízení, které již skončilo. Švýcarská prokuratura koncem října informovala o tom, že případ předala k soudu. Česká republika tak podle NSZ nyní může o náhradu škody usilovat pouze v civilním řízení. Podle místopředsedkyně vlády Karolíny Peake (VV) jde o „proces poněkud komplikovanější“.

Kalousek: Neměli jsme informace

„Žádost švýcarského federálního prokurátora ohledně připojení se ČR jako poškozeného subjektu s nárokem na škodu obdrželo vrchní státní zastupitelství (VSZ) již v květnu roku 2010, ministerstvo spravedlnosti v červnu 2010,“ uvedl mluvčí MF Ondřej Jakob. Ministerstvo financí se prý ale o dotazu Švýcarů dozvědělo až na jaře letošního roku a snažilo se z VSZ neúspěšně dostat potřebné informace, aby mohlo zareagovat. „Až teprve z dopisu Federální státní zástupkyně Švýcarska doručeného 14. října 2011 (tedy deset dní před podáním žaloby, o které bylo MF informováno prostřednictvím médií) se MF dozvědělo základní informace, jakých osob by se možná trestná činnost mohla týkat a z jakých činů by mohly být obviněny, s odkazem, že podrobnými informacemi disponuje VSZ,“ sdělil mluvčí.

Aby podle něho mohlo ministerstvo hájit majetkové zájmy Česka, musí mít k dispozici informace, podle nichž by dospělo k závěru, že České republice vznikla škoda. „V této souvislosti je MF pouze známo, že orgány činné v trestním řízení minimálně po dobu deseti let prověřují, zda v souvislosti s privatizací MUS došlo k protiprávnímu jednání, což je základním předpokladem pro možný vznik škody. Do současné doby nám není známo, že by v dané věci byla obviněna konkrétní osoba,“ uvedl Jakob.

„Jsme připraveni intenzivně spolupracovat se státním zastupitelstvím jak v ČR, tak ve Švýcarsku, zároveň však zásadně odmítáme nést odpovědnost za případnou liknavost obou institucí,“ uzavřel mluvčí. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se dnes kvůli kauze obrátil na předsedu vlády Petra Nečase (ODS) a ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

Pospíšil: Ptejte se Kalouska

Jakékoli pochybení odmítá i ministerstvo spravedlnosti. Mluvčí úřadu Tereza Palečková uvedla, že švýcarský velvyslanec předal letos v březnu Pospíšilovi nótu s výzvou, aby se Česká republika vyjádřila, zda se chce připojit jako poškozená strana k trestnímu řízení. Pospíšil prý již tehdy velvyslance upozornil, že rozhodnutí je v kompetenci ministerstva financí, kam také nótu předal. MF prý naposledy v dubnu ministerstvo spravedlnosti informovalo o tom, že další postup řeší s VSZ.

Postoj české strany v souvislosti s MUS podle Peake ohrožuje věrohodnost vlády. „Považuji za velmi smutné, že žádný z ministrů, který byl osloven švýcarskou stranou, nepřinesl tento problém na vládu, tak aby se vyřešil kompetenční problém,“ řekla dnes.

Švýcarská prokuratura viní sedm lidí, většinou Čechů, z finančních machinací v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností. Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Významná část majetku byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a „vyprána“. Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa, podvod a falšování listin.