Stavební zákon míří na legislativní radu vlády. Podnikatelům se nelíbí

Dostálová Klára, ministryně pro místní rozvoj

Dostálová Klára, ministryně pro místní rozvoj Zdroj: E15 Michael Tomeš

Dostálová Klára, ministryně pro místní rozvoj
Dostálová Klára, ministryně pro místní rozvoj
Dostálová Klára, ministryně pro místní rozvoj
4
Fotogalerie

Ministerstvo pro místní rozvoj dokončilo návrh nového stavebního zákona a tento týden ho pošle na legislativní radu vlády. Samotný kabinet by se k němu měl dostat až v létě. Současnou podobu zákona zkritizovali zástupci podnikatelských svazů a komor.

Kvůli koronavirové krizi se dokončení stavebního zákona zdrželo o několik měsíců. „Budu ráda, když se to dostane na jednání vlády v červenci či na začátku srpna,” řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) deníku E15. Zákon má přitom platit už od ledna příštího roku, ministryně je nicméně přesvědčená, že parlament stihne návrh do konce roku schválit.

Nový stavební zákon má především zrychlit povolovací procesy, po posledních změnách v návrhu v to ale podnikatelé nevěří. „Ze stavebního zákona se stala jen nepovedená dílčí novela, která situaci ve stavebnictví výrazně zhorší,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Stávající verze návrhu podle něj nemá nic společného s věcným záměrem z loňského roku a pokud se zákon nepřepíše, měla by ho podle něj vláda odmítnout.

Návrh nového stavebního zákona prošel na jaře změnami, když po dohodě s obcemi rozhodla Dostálová o tom, že část stavebních úřadů zůstane na úrovni obcí a nepřejdou tak pod novou státní soustavu stavebních úřadů. To podle Dlouhého povede k tomu, že se budou povolovací řízení nadále protahovat.

Svaz průmyslu a dopravy kritizuje vládu, že se nebyla schopna jasně dohodnout s představiteli veřejné správy a jednotlivé kompetence tak zůstávají roztříštěné. „Jsme zklamáni, že zatím nedochází k původně avizované integraci všech agend a zjednodušení povolovacích procesů,“ uvedl viceprezident svazu František Chaloupecký.

Dostálová kritiku odmítá. „Současný stav se stoprocentně zlepší. Zatímco dosud čekali stavebníci na stavební povolení u větších staveb klidně i deset let, nyní to bude v řádu týdnů, nejdéle měsíců,“ uvedlo ministerstvo. Zákon je podle šéfky rezortu kompromisem mezi zájmy developerů a veřejným zájmem.