Štětina: BIS se mě snaží zastrašit, mám tajné dokumenty

Jaromír Štětina

Jaromír Štětina Zdroj: mediafax

Senátor Jaromír Štětina (za TOP 09) viní Bezpečnostní informační službu (BIS) z toho, že se ho snaží zastrašovat. Vlastní totiž údajně dokumenty o nezákonné spolupráci vysokých důstojníků tajné služby s policisty a státními zástupci. Senátor uvedl, že dostává písemné i telefonické výhrůžky, dnes dopoledne se řidič černé octavie snažil vytlačit jeho auto ze silnice.

BIS se proti Štětinovým tvrzením důrazně ohradila. Na policii se senátor zatím obracet nehodlá.Pracovníci kontrarozvědky proti Štětinovi podle jeho tvrzení organizují kampaň, která má dokázat, že spolupracoval s bývalou komunistickou Státní bezpečností. „Podle zdrojů blízkých BIS k tomu používají i zneužívají své vlivové osoby a agenty. Patří k nim i aktivista Tomáš Pecina, bývalý pracovník BIS Jan Schneider a novinář Jan Rejžek,“ uvedl senátor.

Pecina totiž loni zveřejnil kopie Štětinových záznamů u StB, Rejžek z nich pak v deníku Lidové noviny citoval. Uvedl, že senátor prozradil Státní bezpečnosti jména svých kolegů a kolegyň. Štětina to popřel. Tvrdil, že ho StB nejprve prověřovala, později ho vedla jako „nepřátelskou osobu“. „Byl jsem v době normalizace estébáky čtyřikrát zatčen pro svou protirežimní činnost a vždy jsem odmítl spolupracovat s jakoukoliv složkou StB; jsem na to dostatečně pyšný,“ uvedl na svém webu senátor.

„Důrazně a s plnou odpovědností odmítám, že bychom senátora Štětinu nějak zastrašovali, organizovali proti němu kampaně nebo se pokoušeli jej fyzicky ohrozit. Považuji takové obvinění za naprosto nehorázné, “ řekl mluvčí BIS Jan Šubert. Tajná služba podle něj rozhodně nepoužívá takové prostředky a metody, které ve své zprávě Štětina uvádí. „BIS není StB,“ dodal.

Štětina podal v roce 2008 na kontrarozvědku trestní oznámení. Některé důstojníky v něm vinil ze zneužití pravomoci veřejného činitele v kauze bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína. Tajná služba se podle senátora protiprávně podílela na Hučínově kriminalizaci. Policie však později věc odložila.