Stovce největších českých firem loni klesly tržby, zisky naopak vzrostly

Výroba vozu Škoda Superb

Výroba vozu Škoda Superb Zdroj: ctk

Tržby stovky největších tuzemských firem loni meziročně klesly o osm procent na 2,4 bilionu korun. Jejich zisky si ale připsaly nárůst o 11 procent. Nejvyšší příčky žebříčku Czech Top 100 opět obsadily Škoda Auto, ČEZ a Agrofert. Mladoboleslavská automobilka zvítězila v žebříčcích nejvyšších tržeb, největšího objemu exportu i nejvyšších zisků, oznámilo sdružení Czech Top 100.

Škoda Auto loni vykázala tržby ve výši 315 miliard korun. Na druhém místě se umístil ČEZ s tržbami přes 210 miliard korun. Na třetí příčce je Agrofert (167 miliard korun). Čtvrtá příčka patří společnosti RWE Supply & Trading CZ. Na páté místo postoupil z loňské šesté pozice Foxconn CZ.

Řada velkých firem ale v žebříčku chybí. Například nošovický závod Hyundai, který loni zvýšil tržby o 18 procent na 125,7 miliardy korun či největší obchodní řetězec Kaufland s loňskými tržbami 55 miliard korun.

Nejvyššího zisku 34,2 miliardy korun dosáhla v loňském roce Škoda Auto. Na druhém místě následuje Energetický a průmyslový holding, který vydělal 30,2 miliardy korun a třetí je ČEZ (26,9 miliardy korun).

„Zisky stovky předních českých firem loni přesáhly 180 miliard korun, což je o 11 procent více než v roce 2014. První desítka žebříčku Czech Top 100 vydělala téměř 133 miliard. Dařilo se především exportérům, kterým pomohla i slabší koruna,“ uvedl předseda Sdružení Czech Top 100 Jan Struž.

Loni vyvezly firmy z Česka zboží a služby za bezmála čtyři biliony korun. Nejúspěšnějším exportérem byla opět Škoda Auto, která prodala v zahraničí auta celkem za téměř 283 miliard korun. Stříbrná pozice patří společnosti Foxconn s exportem za 126 miliard. Následuje Agrofert, který vyvezl zboží za 95 miliard.