Trumpův úder zabrání dalším chemickým útokům, doufá Sobotka

Americká flotila

Americká flotila Zdroj: reuters

Odpálení amerických raket na Sýrii
Odpálení amerických raket na Sýrii
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
5
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doufá, že rychlá reakce amerického prezidenta Donalda Trumpa pomůže tomu, aby se v Sýrii už neopakovaly útoky chemickými zbraněmi. Nasazení těchto zbraní označil za nepřijatelný zločin. Spojené státy v noci zaútočily na leteckou základnu na západě Sýrie v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib.

Spojené státy dnes zaútočily na základnu syrské armády, z níž startovala v úterý letadla, která podle Washingtonu zaútočila chemickými zbraněmi na syrské město Chán Šajchún. Americké jednotky vypálily střely s plochou dráhou letu Tomahawk ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří. Podle různých zdrojů jich bylo 50 až 60.

"Použití chemických zbraní je nepřijatelný zločin. Doufejme, že rychlá reakce prezidenta Trumpa pomůže k tomu, aby se už v Sýrii chemické útoky neopakovaly," napsal Sobotka na twitteru.

"I nadále je zřejmé, že k definitivnímu ukončení války v Sýrii bude potřebná široká dohoda, zahrnující syrskou vládu i opozici, Západ, Rusko i Írán," doplnil premiér.

Americký zásah podpořily Británie, Francie či Izrael. Rusko ho odsoudilo a označilo za agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva. Podobně se vyjádřil Írán, který akci označil za destruktivní a nebezpečnou.

Provincie Idlib - jedna z posledních bašt protivládní opozice

Základní údaje o provincii Idlib na severozápadě Sýrie, kde při chemickém útoku zemřelo 4. dubna nejméně 86 lidí (USA dnes v reakci na útok ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib zaútočily na leteckou základnu na západě Sýrie):

- Idlib je jednou z posledních bašt opozice proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada po šesti letech války.

- Město Chán Šajchún, kde se úterní chemický útok odehrál, kontrolují islamisté z Fronty dobytí Sýrie, dříve známé jako An-Nusra.

- Provincie, která hraničí s Tureckem, má rozlohu okolo 6000 čtverečních kilometrů a žije zde asi jeden a půl milionu lidí.

- Její strategickou pozici posiluje i to, že sousední provincie na západ, Latákíja, je baštou režimu a kolébkou rodiny Asadů.

- Metropolí převážně sunnitské provincie je Idlib s asi 200.000 obyvateli, který leží poblíž hlavní silnice spojující Halab a Damašek.

- Před válkou pracovala většina obyvatel provincie v zemědělství, pěstovala obilí či bavlnu.

- Provincii ovládli 28. března 2015 islamističtí bojovníci z Fronty dobytí Sýrie, tehdy známé jako An-Nusra. Sunnitští vzbouřenci tehdy ovládali druhou provincii v zemi (provincii Rakka mělo pod kontrolou od ledna 2014 hlavní konkurenční hnutí Islámský stát, IS).

- Provincie byla od té doby cílem pravidelných leteckých útoků syrské armády, ale také ruských letounů, které se začaly v konfliktu angažovat v září 2015.

- Chemickým útokům byla provincie vystavena i dříve. Podle povstalců byly v provincii nedaleko místa, kde byl sestřelen ruský vrtulník, shozeny loni 2. srpna kontejnery s jedovatým plynem. Podle exilové Syrské národní rady (SNC) byl za tímto útokem prezident Asad. Mluvčí civilní obrany rebelů řekl, že plyn, pravděpodobně chlor, zasáhl ve městě Sarákib 33 lidí, většinou ženy a děti.

- Odborníci OSN loni také uvedli, že existuje dostatek informací pro tvrzení, že helikoptéry syrských jednotek shodily zařízení, které 21. dubna 2014 uvolnilo toxické látky v obci Talmanis a 16. března 2015 v obci Sarmín. Obě se nacházejí v provincii Idlib, v obou případech byl použit chlor.

- Koncem letošního března bylo dohodnuta evakuace dvou převážně šíitských vesnic Fúa a Kafrája v provincii Idlib, které jsou v obklíčení povstalců. Evakuace byla ale později odložena.

- Letos v lednu v provincii proti sobě vedly kruté boje různé povstalecké skupiny včetně islamistických. Vznikla zde též nová aliance Haját Tahrír aš-Šám, která je podle odborníků pokusem sjednotit radikální skupiny pod jedno vojenské vedení.

- V provincii leží též vzácné antické město Ebla, dnešní Tell Mardích, které bylo zcela vypleněno během bojů v provincii. Ve městě byly nalezeny rozsáhlé archivy textů psaných v různých jazycích z let asi 2400 před Kristem, které byly objeveny v roce 1964. Odborníci to někdy označují za "nejdůležitější archeologický objev 20. století".