Putin: USA v Sýrii pod smyšlenou záminkou porušují mezinárodní právo

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: reuters

Odpalování raket Tomahawk
Podpis dohody o výstavbě plynovodu mezi Ruskem a Tureckem
Ruská armáda
Syrská základna
Odpálení rakety tomahawk
7
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putin označil americký zásah za "agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva pod smyšlenou záminkou", což poškodí rusko-americké vztahy i společný boj proti terorismu.

"Syrská armáda nedisponuje zásobami chemických zbraní," zdůraznil mluvčí Dmitrij Peskov a připomněl, že zničení všech syrských chemických zbraní potvrdila Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). "Naprosté ignorování faktů o použití chemických zbraní teroristy podle Putinova názoru jen podstatně zhoršuje situaci," dodal.

Rusko považuje obvinění Damašku z použití chemických zbraní za dosud neprokázaná. Podle ruského ministerstva obrany se plyn do ovzduší rozšířil, když syrské letouny rozbombardovaly sklad zbraní povstalců, bojujících proti vládě v Damašku.

Moskva svého spojence Bašára Asada podpořila i zásahy vojenského letectva, které v Sýrii operuje od podzimu 2015.

Takhle začal úder proti Sýrii:

Video placeholde

Odpalování raket Tomahawk • reuters

Americký prezident Donald Trump v reakci na úterní chemický útok v Sýrii označil Asada za hlavního aktéra dění. Dnes potvrdil, že nařídil cílený útok na leteckou základnu v Sýrii, z níž byl podle něj veden chemický útok na město Chán Šajchún v provincii Idlib. "Civilizované národy" prezident vyzval, aby se připojily k USA ve snaze "ukončit masakr a krveprolití v Sýrii".

Podle Trumpa byl útok provedený v "životním národním bezpečnostním zájmu" Spojených států. Jeho cílem bylo zabránit šíření a užívání chemických zbraní. O tom, že Sýrie použila zakázanou chemickou látku, podle něj není pochyb.

Teherán odsoudil zásah USA v Sýrii jako destruktivní

Írán označil americký úder v Sýrii v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún v podobném duchu jako Rusko za "destruktivní a nebezpečný". Zásah Spojených států je porušením mezinárodního práva, citovala státní agentura ISNA mluvčího íránského ministerstva zahraničí Bahráma Ghasemího.

"Irán odsuzuje použití chemických zbraní. Zároveň ale soudí, že je nebezpečné, destruktivní a také porušením mezinárodního práva využít (chemické zbraně) jako záminku pro jednostrannou akci," dodal mluvčí.

Jednostranné útoky podle něj posilují terorismus v Sýrii a komplikují situaci v této zemi i jinde v oblasti.

Teherán je hlavním regionálním spojencem syrského prezidenta Bašára Asasa. Poskytuje mu finanční i vojenskou podporu v boji s radikály z Islámského státu a povstalci.

Útok USA na Sýrii je reakcí na chemický incident v provinci Idlib
Základní údaje o pravděpodobném chemickém náletu na vesnici Chán Šajchún v provincii Idlib 4. dubna, při kterém zemřelo nejméně 86 lidí (USA dnes v reakci na útok ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib zaútočily na leteckou základnu na západě Sýrie):

- Při náletu 4. dubna 2017 na vesnici Chán Šajchún v provincii Idlib na severozápadě Sýrie zemřelo nejméně 86 lidí, včetně 30 dětí a 20 žen. Jiné údaje uvádějí 74-100 mrtvých a na 400 zraněných.

- Útok se odehrál asi v sedm hodin ráno, kdy ještě byli lidé doma.

- Vesnici v době útoku kontrolovali islamisté z Fronty dobytí Sýrie, dříve známé jako An-Nusra.

- Nejspíš se jedná o nejhorší chemický útok v syrské válce od srpna 2013, kdy v oblasti Ghúta jihovýchodně od Damašku zahynulo podle opozice až 1700 lidí. I tehdy měl být použit sarin, podle Francie, Británie i USA za útokem stál tehdy syrský režim.

- Organizace SOHR citovala místní zdravotníky, podle nichž se řada lidí udusila. Zdravotníci popsali, že lidé po útoku zvraceli a měli pěnu u úst.

- Oběti byly zasaženy nejspíš sarinem, podle jiných údajů se mohlo jednat o dvě různé látky, sarin a chlor. Symptomy zranění odpovídají podle lékaře Abdal Haje Tinnarího, který ošetřoval v den útoku asi 20 postižených, užití sarinu.

- Podle exilové organizace ochránců lidských práv SOHR i řady západních zemí útok provedly letouny syrské vlády, které použily toxický plyn.

- "Útok je přímým důsledkem amerického prohlášení, že Asad není prioritou, a toho, že mu dali čas a dovolili mu zůstat u moci," uvedla v reakci na útok zástupkyně syrské opozice Basma Kudmáníová. Bílý dům na konci března uvedl, že Spojené státy musejí přijmout politickou realitu, že Asad je syrským prezidentem.

- Podle Ruska plyn, který zasáhl město v provincii Idlib, pocházel z exploze chemického skladu rebelů, který bombardovala vládní letadla.

- Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim popřel, že by jeho vláda použila chemické zbraně. K otravě toxickým plynem ve městě Chán Šajchún uvedl, že vládní letouny bombardovaly sklad zbraní radikálních islamistů z Fronty dobytí Sýrie, dříve známé jako An-Nusra.

- Šéf rebelů z provincie Idlib odmítl tvrzení, že plyn unikl z povstaleckého skladu zbraní.

- Pozůstalí vypověděli, že viděli shazování chemických bomb z letadel. "Každý viděl to letadlo, jak bombardovalo oblast plynem," řekl agentuře Reuters Hasan Hadž Alí, šéf Svobodné idlibské armády.

- Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu ostře zkritizoval Rusko za to, že podporuje syrský režim. Zdůraznil, že nikdo nemůže podporovat zločin proti lidskosti.

- Použití chemických zbraní odsoudil i český premiér Bohuslav Sobotka.

- Návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která měla chemický útok v Sýrii odsoudit, považuje za nepřijatelný Rusko, jež má v radě právo veta.

- Spojené státy dnes v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib zaútočily na leteckou základnu na západě Sýrie. Prezident Donald Trump v proslovu z floridské rezidence Mar-a-Lago potvrdil, že cílený útok na leteckou základnu v Sýrii nařídil. Podle něj byl ze základny veden chemický útok na Chán Šajchún.