Tatrovky z Kopřivnice se prosazují u českých silničářů

Zdroj: Tatra Trucks

Automobily Tatra se už po desítky let úspěšně uplatňují u organizací zajišťující údržbu silnic a komunikací. Je to díky jejich výkonům, spolehlivosti, výborným jízdním vlastnostem za všech klimatických podmínek i univerzálností jejich použití. Důkazem jejich kvalit je rostoucí počet objednávek na vozy Tatra od provozovatelů cestářských a údržbových vozidel.

Pro kopřivnickou společnost Tatra Trucks jsou organizace a firmy zabývající se údržbou silnic a komunikací významnými zákazníky a partnery. Proto je také tradičním partnerem akcí Cestářské rodeo v několika krajích po celé České republice, které jsou populárními kláními v jízdě zručnosti řidičů posypových vozidel. Své aktivity po krajích dále rozšiřuje, proto nedávno například ve spolupráci se SÚS Pardubického kraje pořádala Tatra Trucks v tomto kraji první ročník Cestářského rodea.

Tatra Trucks však především českým zákazníkům dodává nové cestářské speciály na základě úspěšných výběrových řízení a nových zakázek. V některých oblastech České republiky krajské a státní organizace dlouhá léta za veřejné peníze nakupovaly zahraniční vozidla, přestože domácí výrobci byli schopni dodat stejně kvalitní údržbovou techniku. Tento trend se zdá být na ústupu a stále více provozovatelů se vrací k prověřeným a spolehlivým Tatrovkám.

Tatra Trucks

Například Správa a údržba silnic už zmiňovaného Pardubického kraje provozuje 9 nových vozidel Tatra Phoenix, další tři vozy pro ni nyní kopřivnická automobilka připravuje. Vedle toho v Pardubickém kraji provozují 41 starších provedení automobilů Tatra.

Jednou z nejvýznamnějších zakázek z poslední doby je objednávka na 10 nových posypových a údržbových vozidel Tatra pro SÚS Jihočeského kraje, a to na základě vypsané veřejné soutěže, ve které uspěla právě kopřivnická Tatra Trucks. Půjde o vozy modelové řady Tatra Phoenix Euro 6 s podvozkem v konfiguraci 4x4 a dodávka má být splněna do února 2019.

Už v listopadu 2017 společnost Údržba a správa komunikací (USK) se sídlem v Mladé Boleslavi převzala první univerzální vozidla Tatra Phoenix Euro 6 pro údržbu komunikací. Letos USK Mladá Boleslav odebrala další tři sypače, a připravuje objednávku na další vozidla pro příští rok, celkem má v plánu získat až 20 vozidel v nejbližších letech.

Tatra Phoenix – univerzální řešení na cestu i do terénu

Vozidla Tatra Phoenix určená pro segment komunálních služeb jsou primárně nabízená v konfiguracích náprav 4x4 a 6x6 pro použití jako sypač, zametač, kontejnerový nosič, sklápěč, valník s hydraulickým nakládacím jeřábem, cisterna a pro další speciální využití.

Tatra Trucks

Podvozek je tvořen tradiční tatrováckou centrální nosnou rourou a výkyvnými nezávisle zavěšenými polonápravami. Tato unikátní tatrovácká koncepce podvozku, která své mimořádné kvality a výhody prokazuje už desítky let, zajišťuje zvýšenou tuhost a pevnost podvozku především v krutu a ohybu. Výrazně tak prodlužuje životnost celého vozidla.

Tatra Trucks

Tatrovácká koncepce podvozku navíc chrání většinu komponentů podvozku a brání je tak před případným poškozením způsobeným terénními či nepříznivými provozními podmínkami.

Kabina je nabízena v dvoumístném či třímístném provedení, na přání může být vybavena i lůžkem. Kabina je odpružená a vyznačuje se vysokou úrovní ergonomie pracoviště, čímž obsluze vozidla zajišťuje výrazné pohodlí i bezpečí.