Téměř 150 tisíc na osobu za rok. Spotřeba českých domácností vzrostla o tři procenta

Hypotéky, ilustrační foto

Hypotéky, ilustrační foto Zdroj: ČTK

Domácnosti i podniky zaplatí v příštím roce za elektřinu a plyn méně než letos.
jídlo
Pražské Jižní Město
4
Fotogalerie

Průměrná česká domácnost loni utratila 149 162 korun na osobu. Spotřební vydání, která zahrnují útraty za potraviny, bydlení, dovolené, zdraví, dopravu či vzdělání, stoupla meziročně o 3,4 procenta. Nejvíce peněz z rodinných rozpočtů nadále ukrajují výdaje spojené s bydlením, domácnosti na něj vynaloží víc než na jídlo.

Nejrychleji loni rostly výdaje za stravování a ubytování, a to o více než sedm procent. Naopak jedinou skupinou výdajů, která vykázala meziroční pokles, byla pošta a telekomunikace s nižšími útratami za mobilní volání a internetové spojení. Vyplývá to z dat, která minulý týden zveřejnil Český statistický úřad.

Nejvíce peněz domácnosti utrácely za bydlení, které loni spolklo 23 procent výdajů. Výdaje stouply o 3,17 procenta na 34 332 korun na osobu ročně.

Rostly jak výdaje za nájem, tak i za elektřinu, nejvýrazněji (o 7,9 procenta) ale stouply výdaje spojené s běžnou údržbou a drobnými opravami v bytě. Přehouply se přes 4000 Kč na člověka za rok. Za elektřinu domácnosti vydaly ročně 8023 korun na osobu oproti předchozím 7590 korunám, za nájemné pak 6983 korun. Průměrný výdaj u domácnosti žijící v pronajatém bytě však činí 22 244 korun na člena a rok, přičemž takových domácností je v Česku zhruba pětina.

Druhou nejvýznamnější položkou s téměř pětinovým podílem zůstávají výdaje za potraviny a nealkoholické nápoje. Domácnosti za ně loni utratily 28 829 korun oproti 28.222 korunám v roce 2017. Desetina výdajů připadá na dovolenou a kulturu, další desetina na dopravu a 7,1 procenta padla na stravování a ubytování. Tyto výdaje loni rostly nejrychleji, za stravování lidé utratili o 6,6 procenta více a za ubytování dokonce o 11,6 procenta více.

Výdaje na dopravu loni v průměru představovaly 14.948 korun na osobu a rok a byly meziročně o 5,5 procenta vyšší. Všem typům domácností tyto výdaje rostly včetně domácností důchodců. Za silniční osobní dopravu a přepravu po kolejích však loni utratily o několik korun méně, což může souviset se slevami zavedenými od září 2018.

Za pošty a telekomunikace loni domácnosti vydaly v průměru 6356 korun, což bylo o procento méně než předloni. O 5,4 procenta méně utratily za balíčky telekomunikačních služeb, o tři procenta méně za internetové spojení a o 0,7 procenta méně za mobilní volání.

Mezi jednotlivými typy domácností panují rozdíly. Když statistici rozdělili domácnosti do pěti skupin podle výše čistých příjmů, vyšly průměrné spotřební výdaje domácností s nejnižšími příjmy na 110 952 korun a u domácností s nejvyššími příjmy na téměř dvojnásobných 215 630 korun na osobu a rok.

Nejrychleji například loni rostly výdaje téměř milionu úplných rodin s dětmi, spotřební výdaje jim stouply meziročně o 4,3 procenta na 143 821 korun. Domácnosti důchodců, kterých je 1,3 milionu, loni utratily v průměru 134 388 korun na osobu a rok a bylo to o dvě procenta více než v roce 2017. V malých obcích pak u domácností nepředstavuje nejvýznamnější výdajovou položku bydlení, ale potraviny.

Růst spotřebních výdajů vykázal loni nejvyšší tempo za poslední roky. V roce 2016 útraty stouply meziročně o 2,8 procenta, což byl do té doby nejvýraznější růst od roku 2007. Srovnání mezi lety 2016 a 2017 není možné kvůli změně metodiky výpočtu.