České domácnosti si berou více drobných úvěrů, některé mají problém se splácením

Nákup na splátky sjednáte přímo na prodejně a domů odcházíte s potřebným zbožím.

Nákup na splátky sjednáte přímo na prodejně a domů odcházíte s potřebným zbožím. Zdroj: Hello bank!

Přestože je objem bankovních půjček 1,7 bilionu korun, tak podle údajů společnosti M.B.A. Finance klesl počet nesplácených úvěrů na rekordní minima. Na druhou stranu však roste počet lidí, kteří mají menší dluhy u více věřitelů a přestávají je zvládat.

Češi se nebojí si půjčovat a jejich platební morálka je od revoluce nejlepší – hypotéky nesplácí pouhých 1,4 procenta a spotřebitelské půjčky jen 4,2 procenta dlužníků. Díky vysoké spotřebě jsou ale mnohé rodinné rozpočty na hraně.

„Je běžné, že řešíme dlužníky s normálním příjmem, kteří mají kontokorentní účet, kreditní kartu a nákupní kartu u více společností a všude něco dluží. Jejich chuť utrácet je větší, než schopnost platit,“ řekl Jakub Zetek, provozní ředitel M.B.A. Finance, o lidech, kteří neuhlídali své půjčky, a i v době ekonomického růstu se dostali do problémů se splácením svých závazkům.

Jak ukazuje statistiky firmy M.B.A., průměrné hypotéky, a za ně nesplacené splátky pomalu rostou. Naopak průměrná nesplacená částka za spotřebitelskou půjčku klesá. Podle Zetka je to dáno počtem půjček, které si jednotlivec dovolí. 

„Lidé si nechtějí brát vysoké půjčky, ale nebrání se nakupovat na odložené platby, na splátky, nebo financovat spotřebu drobnými úvěry, které obchodníci nabízí jako nadstavbu ke svému zboží. Mají přece dostatečný příjem a jednotlivé menší půjčky jim nepřipadají jako hrozba,“ vysvětlil Jakub Zetek, proč lidé rádi podléhají svodům reklamních sloganů „neplatíte hned“ nebo „splátky bez navýšení.“