Světový den spoření připadá na 31. října. Jak jsou na tom Češi?

Spoření

Spoření Zdroj: Shutterstock

Spoření na penzi
..
3
Fotogalerie

Na 31. října připadá Světový den spoření. Jak na tom jsou české domácnosti? Jsme zvyklí spořit nebo na to prostě nemáme?

Podle průzkumu Sberbank českým domácnostem na konci měsíce v průměru zbývá 7 tisíc korun. Desetině ale zbyde maximálně tisícovka, 13 procent neušetří vůbec nic. Přesto se šetřit snažíme. 60 procent dotázaných chce šetřit co nejvyšší částku.

Tip: Schovejte peníze sami před sebou

Pokud nebudete mít peníze tolik na dosah, nebude tak snadné je utratit. „Když peníze necháte ležet na běžném účtu, ztrácí svou hodnotu. Využijte raději spořicí účet, kde jsou lépe úročeny. Pro případ nemoci, ztráty zaměstnání nebo jiného výpadku příjmů doporučujeme mít dostupnou rezervu aspoň ve výši 6 měsíčních platů. Našetřit byste si ji měli postupně odkládáním aspoň desetiny výplaty každý měsíc. A peníze si takto dávejte stranou hned po výplatě,“ říká Radka Černá ze Sberbank.

Pravidelně investujte

Podle výsledků průzkumu pravidelně investuje pouze 15 procent lidí, většinou s vyššími příjmy. Neznamená to ale, že by investovat mohli jen bohatí.

„Investovat může v dnešní době v podstatě každý, kdo dokáže dát pravidelně stranou alespoň pět set korun a vytvářet si tak určitou finanční rezervu. Stejně jako u spořících produktů, i v případě investic se vyplácí pravidelnost. Rozložíte-li totiž své investice v čase a začnete nakupovat podíly pravidelně i v období výkyvů finančních trhů, ‚průměrujete‘ tak hodnotu svých investic. Než se ale do investování pustíte naplno, určitě není od věci vše dopředu konzultovat s odborníkem,“ doporučuje Radka Černá ze Sberbank.