Tisíce lidí protestovaly proti Babišově chystané vládě

Demonstrace na Václavském náměstí proti vládě Andreje Babiše s komunisty (5.6.2018).

Demonstrace na Václavském náměstí proti vládě Andreje Babiše s komunisty (5.6.2018). Zdroj: ČTK

Demonstrace proti Andreji Babišovi a komunistům v Brně. Na místě bylo asi 600 lidí (5.6.2018)
Demonstrace proti Andreji Babišovi na Václavském náměstí
Demonstrace proti Andreji Babišovi a komunistům v Plzni (5.6.2018)
Iniciativa Milion chvilek pro demokracii uspořádala 5. června 2018 na Václavském náměstí v Praze demonstraci s názvem Jednou provždy, namířenou proti možné vládě Andreje Babiše s podporou komunistů.
Demonstrace byly završením sběru podpisů petice za odstoupení trestně stíhaného premiéra. Petici za 100 dní podepsalo 250 000 lidí  (5.6.2018)
31
Fotogalerie

Den před druhým jmenováním šéfa hnutí ANO Andreje Babiše premiérem dnes v centru Prahy protestovaly tisíce lidí proti připravované vládě s podporou komunistů. V dalších městech se na protestech sešly stovky lidí. Hesla na transparentech poukazovala také na Babišovou údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB) a jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. Babiš čelil protestům v Českých Budějovicích, kam s některými ministry vlády v demisi přijel na debatu s občany.

V Praze demonstranti zaplnili celou horní polovinu Václavského náměstí. "Protest je proti svévolnému chování Babiše, (prezidenta Miloše) Zemana a komunistů," řekl na úvod jeden z řečníků. Lidé měli transparenty s nápisy "Už nás nebabiš", "Babiš musí před soudem stát, jinak nemáme právní stát" nebo "Pryč s tyrany a zrádci". Na dalších transparentech měli lidé fotografie s oběťmi komunistického režimu.

Na demonstraci dorazili také zástupci opozičních politických stran. "Hodnotím to jako mítink politiků, kteří neuspěli ve volbách a v prezidenské volbě," reagoval na protestní akce podle serveru iDNES.cz Babiš.

Pořádající iniciativa Milion chvilek pro demokracii, která letos uspořádala už několik demonstrací, chtěla nasbírat milion podpisů pod petici Za slušného premiéra a slušnou vládu. K dnešku jich získala přes 254.000.

Na brněnský Zelný trh přišlo protestovat zhruba tisíc lidí. Měli transparenty s nápisy: "Nechceme trestně stíhaného premiéra", "Nechci premiéra Stbáka, lháře, sprosťáka, manipulátora, zločince", "Babiš je rakovina této země" nebo "Komunisty a stbáky ve vládě nechceme".

Průvodu centrem Hradce Králové a demonstrace u sochy prvního českého letce Jana Kašpara v Pardubicích se účastnily stovky lidí. "Nelíbí se nám, co se děje, předává se moc premiérovi, který spolupracoval s StB, a po 30 letech znovu komunistům. Chceme se ozvat, není nám to jedno," řekl pořadatel pardubického protestu Ondřej Müller.

Před českobudějovickým kulturním domem Slavie, kam Babiš přijel na debatu s občany, demonstrovala zhruba stovka lidí. Protestující, kteří při příjezdu Babiše skandovali Hanba nebo StB, přešli pak do sálu na diskusi, kde politiky překřikovali a hádali se i s příznivci premiéra. Babiš s ministry byl dnes na návštěvě Jihočeského kraje. Několik desítek lidí protestovalo i dopoledne před Jihočeským muzeem.

V Olomouci a Plzni se sešlo asi 500 lidí, v Jihlavě přibližně 400, v Ostravě a Liberci zhruba 300. Protesty byly i na dalších místech. V Olomouci zazněla kritika kvůli snaze komunistů zdanit církevní restituce, v Ostravě někteří řečníci vyzývali lidi, aby se podíleli na tvorbě politických programů stran, s nimiž sympatizují, a aby přišli k volbám. V Liberci od některých řečníků zaznívalo, že nechtějí prezidenta, který táhne republiku na Východ. "Věci se pohnuly někam, kde neměly být," řekl v Liberci bývalý poradce prezidenta Václava Havla Jan Šolc.

Babiš bude na Pražském hradě ve středu podruhé skládat premiérský slib. Poté, co jeho první kabinet nezískal v lednu důvěru, prezident Zeman využije podle ústavy svou druhou možnost jmenovat po volbách šéfa vlády a splní slib, že se jím opět stane předseda vítězného volebního uskupení. První Babišova vláda, která úřaduje v demisi, byla jednobarevná, nyní ANO domlouvá koalici s ČSSD a podporou komunistů.