Tunisko a Egypt přerušily z bezpečnostních důvodů lety do Libye

Boeing 737-800 aerolinek EgyptAir

Boeing 737-800 aerolinek EgyptAir Zdroj: Per aspera ad Astra, Wikimedia

Tunisko a Egypt ve čtvrtek přerušily letecké spojení s Libyí. Země už několik týdnů bojuje s milicemi a násilnosti ohrožují hlavní město Tripolis i Benghází na východě. Tunisko své rozhodnutí nijak nekomentovalo. Ke kroku Káhiry libyjská agentura LANA uvedla, že příčinou jsou bezpečnostní obavy.

Bezprostředním důvodem může být podle agentury Reuters pondělní incident, při němž se k bojům proti skupinám bojujícím v Tripolisu připojilo neidentifikované vojenské letadlo.

Z Benghází jsou na útěku rodiny, které prchají před boji. Ve středu večer při nich přišlo o život nejméně pět lidí. Bojovníci, kteří se připojili k bývalému generálovi Chalífovi Haftarovi, tam stojí proti islamistům ze skupiny Ansar aš-Šaría. Haftar boje proti ní zahájil v květnu a tvrdil, že se na jeho stranu připojilo 80 procent libyjského letectva, námořnictva i pozemní armády. Benghází od té doby zachvátil chaos, který centrální úřady nedokážou zvládnout.

Od června se v bojiště proměnil i Tripolis, zejména okolí tamního mezinárodního letiště. Proti sobě tam stojí dvě z brigád, které se podílely na svržení režimu Muammara Kaddáfího. Milicionáři z Misuráty se snaží z Tripolisu vytlačit někdejší kolegy ze Zintánu.