Účast ODS ve vládě? Babiš prý zvažuje opětovné oslovení strany

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) zvažuje, že opět osloví ODS s nabídkou jednání o programu a účasti ve vládě. Chce se o tom ale ještě poradit s kolegy v ANO. Vyjednávání o budoucím kabinetu, které ANO vede s SPD a KSČM, se podle něj nyní zrychluje. O důvěru vládě chce Sněmovnu požádat až s vyjednanou podporou. Babiš to řekl v České televizi. Novinářům pak sdělil, že Česká televize není v ohrožení a on se nechystá veřejnoprávní média nijak napadat.

"Přemýšlím o tom, musím se poradit s kolegy, já nejsem sám, který rozhoduje," řekl Babiš o možné nabídce pro ODS. "Měla by to být nabídka o programu a účasti ve vládě," uvedl také. ANO by mohlo mít ve Sněmovně s ODS většinu 103 hlasů, občanští demokraté ale v minulosti opakovaně uvedli, že nechtějí vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem. Policie Babiše obvinila z dotačního podvodu v kauze farmy Čapí hnízdo.

Babiš dnes zároveň řekl, že pokračují vyjednávání o podpoře pro vládu od SPD a KSČM. "Vyjednáváme a chceme to urychlit," podotkl. Připomněl, že také pracují expertní týmy ANO a ČSSD, které probírají 11 tematických okruhů předložených sociálními demokraty.

"ODS je vždy připravena k seriózním a konstruktivním jednáním," sdělila deníku E15 první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. "Pro nás je nejdůležitější program. Zatím ale programově šel Andrej Babiš na ruku KSČM a SPD, dokonce má s nimi expertní týmy. Pokud chce jednat s ODS, musel by programově udělat kotrmelec o 180 stupňů," doplnila.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v TV Barrandov zmínil, že z pomalého posunu vyjednávání o vládě je nepatrně nervózní. Babiš dnes zopakoval, že dohodu o kabinetu by chtěl mít určitě v červnu, o kterém hovořil Zeman. "Až budu mít jistotu, že to zvládneme," uvedl Babiš na otázku, kdy předstoupí před Sněmovnu se žádostí o důvěru.

ANO v polovině ledna neuspělo ve Sněmovně se žádostí o důvěru pro svou menšinovou jednobarevnou vládu, kabinet podal demisi a Zeman následně Babiše pověřil novým jednáním o vládě. Prezident opakovaně uvedl, že Babiše jmenuje premiérem i podruhé.

Babiš se novinářům zmínil i o České televizi. Ta podle něj není v ohrožení a on se nechystá veřejnoprávní média nijak napadat. 

Prezident Miloš Zeman při čtvrtečním inauguračním projevu obvinil ČT, že se ve zpravodajství příliš přikláněla ke straně TOP 09. Již dříve Zeman nabádal k výměně členů rady ČT. Umělci poté sepsali výzvu s názvem Pět vět na obranu České televize, kterou prezentovali na sobotním předávání filmových cen Český lev.

"Česká televize není v ohrožení, já ho nevnímám. Já osobně určitě nebudu nějakým způsobem napadat veřejnoprávní média, i když si mohu myslet o některých reportážích nebo redaktorech svoje, ale já už jsem si na to zvykl," řekl dnes novinářům Babiš. Zmínil také, že po roce přišel do pořadu Václava Moravce, i když o něm moderátor poslední dva roky mluvil kriticky.

Babiš řekl, že jej mrzí, že nebyl na předávání Českých lvů pozvaný, protože filmu výrazně pomohl. Uvedl, že když byl ministr financí, tak navýšil českému filmu dotace na 800 milionů korun.

Předseda sněmovního volebního výboru Stanislav Berkovec nedávno požádal radu ČT o zpětné dodání výroční zprávy ČT za rok 2016. Dvojí neschválení výroční zprávy ve Sněmovně může vést k odvolání rady televize, což zmínil nedávno i Zeman. Podle Babiše určitě není účelem, aby byly zprávy neschváleny a rada odvolána.