Arca Capital nakoupila významnou budovu v Praze

Dům Bellevue, Praha

Dům Bellevue, Praha Zdroj: Wikipedia Commons/Daniel Baránek

Dům Bellevue na pražském Smetanově nábřeží
2
Fotogalerie

Dům Bellevue na Smetanově nábřeží v Praze má nového majitele, realitní akvizici dokončila česko-slovenská investiční skupina Arca Capital. Skupina to potvrdila deníku E15.

K provedené transakci skupina neposkytla více podrobností. "Zatím to nechceme komentovat, cenu zveřejnit nemůžeme," řekl E15 Pavol Krúpa, spoluvlastník skupiny. "Aktuálně je věc ve fázi plánování a vyhodnocování další strategie, proto mohu pouze potvrdit úspěšné dokončení akvizice budovy," vysvětlila mluvčí skupiny Barbora Hanáková.

Dosud poslední významná investice skupiny Arca směřovala do nákupu podílu ve společnosti European Metal Holdings (EMH), která plánuje těžbu lithia v Česku. Výše investice se pohybovala v řádu desítek milionů korun.

Trojkřídlý dům Bellevue, který Arca po nákupu přejmenovala na Arca Palace, patří k dominantám Smetanova nábřeží. Hlavní průčelí vede k řece, k severní straně byla obrácena veranda bývalé kavárny Bellevue, dnes je zde stejnojmenná restaurace. Fasády všech křídel jsou členěny balkony, věžičkami, arkýři a arkádami. Četné architektonické ozdoby jsou zachovány také v interiéru. V posledním patře pod střechou byly malířské ateliéry.

Přehled: největší transakce na českém realitním trhu v roce 2017Největší transakce na českém realitním trhu v roce 2017.Největší transakce na českém realitním trhu v roce 2017.|E15

 

Arca investovala do nákupu budovy v době, kdy podnikatelské nemovitosti rekordně zdražily. Investoři do nich vložili přibližně osmdesát miliard korun. To je zhruba stejná rekordní úroveň jako v loňském roce. Tato část realitního trhu ještě nikdy podobně vysokých výsledků nedosáhla. 

Majoritním vlastníkem investiční skupiny Arca byl dříve slovenský miliardář Pavol Krúpa, od poloviny prosince má ale spolu s Rastislavem Veličem a Peterem Krištofovičem rovnocenný podíl třicet procent. Zbývající desetinu vlastní Henrich Kiš.