V táboře v Drahonicích drží migranti hladovku, další dva se zranili

Zařízení pro zajištění cizinců Drahonice

Zařízení pro zajištění cizinců Drahonice Zdroj: ctk

Situace v uprchlickém zařízení v Drahonicích na Lounsku se vyostřila. Cizinecká policie uvedla, že další dva běženci sami sebe zranili a jeden další se pokusil napadnout člena ochranky a je zraněn také. Jeden ze zraněných musel být převezen do žatecké nemocnice. Nyní už je v zařízení klid. V úterý kvůli obavám z deportace z Česka někteří z uprchlíků oznámili, že zahajují protestní hladovku. Tři ze zadržovaných se podle dobrovolníků, kteří jsou s nimi v kontaktu, zranili už v úterý večer.

Podle mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlové byla dnes celý den situace v Drahonicích poměrně dramatická a uprchlíci zvýšili intenzitu protestů proti svému zadržování. „Kromě pokračujícího neodebírání stravy se další tři muži sebepoškodili. Dva z nich se pořezali na rukách, další se pokusil napadnout člena bezpečnostní agentury. Policie okamžitě zasáhla, muže zpacifikovala. Když ho odváděla, tak prorazil hlavou skleněnou výplň dveří a způsobil si řezná poranění na hlavě,“ uvedla mluvčí.

Podle dobrovolnice Petry Dammsové, která s uprchlíky spolupracuje, situace v zařízení eskalovala pozdě odpoledne. „I když jsme měli domluvenou schůzku s jedním z mluvčích uprchlíků, nebyli jsme do zařízení vpuštěni,“ řekla. Napětí mezi běženci se podle ní stupňuje.

„Říkají, že raději spáchají sebevraždu. Proběhl tam brutální zásah policie, uprchlíci byli násilím přikurtováni k postelím. Viděli jsme odjíždět sanitky,“ uvedla. Že někteří uprchlíci byli přikurtováni, uvedla s odvoláním na personál uprchlického zařízení také Česká televize.

Protesty nejsou ojedinělé

Jeden z dnes zraněných skončil podle mluvčí cizinecké policie v žatecké nemocnici, zbylé dva ošetřili přímo v Drahonicích. Rendlová uvedla, že podobné protesty proti vyhoštění nebo přemístění nejsou ojedinělé, cizinci se jimi podle mluvčí také poměrně často domáhají propuštění na svobodu.

V drahonickém zařízení je nyní podle statistik ministerstva vnitra stovka běženců. Kolik z nich drží hladovku, není podle Rendlové možné určit. Stravu neodebírá kolem 40 lidí, Rendlová ale uvedla, že se střídají třeba tak, že někteří nejí oběd a jiní večeři, nebo si vzájemně nosí jídlo na pokoje. „Teď je potřeba odpozorovat, jestli někteří opravdu systematicky nejedí vůbec, aby bylo možné zajistit lékařské ošetření, když by to situace vyžadovala,“ řekla.

Odmítla informace o tom, že jeden z běženců kvůli hladovce zkolaboval. Podle mluvčího záchranné služby Prokopa Voleníka jeden z uprchlíků držících hladovku skončil ve středu vpodvečer v nemocnici. „Záchranná služba byla do zařízení v Drahonicích volána kvůli bezvědomí jednoho z klientů. Šlo o kolapsový stav, který provází krátké bezvědomí. V době převozu do nemocnice už byl muž při vědomí,“ řekl.

Strach z deportace

O zahájení hladovky více než čtyř desítek Iráčanů a jednoho Somálce z Drahonic v úterý informoval evangelický farář Mikuláš Vymětal, který s běženci spolupracuje. Cizinci tvrdí, že jsou v zařízení vězněni a obávají se deportace do zemí svého původu.

Jsou přesvědčeni o tom, že v detenčním zařízení také zůstávají příliš dlouho. „Ve většině našich případů jsme snesli zadržení prvních 90 dnů, avšak další prodlužování našeho věznění zde již nesneseme. Prcháme před válkou vězením a násilím a ocitáme se v nové válce a vězení. Každý z nás v naší vlasti ztratil někoho z rodiny, nebo někoho blízkého. Tímto naším vězněním s námi jednáte, jako bychom byli nějaká monstra,“ napsali v prohlášení uprchlíci.

Detenčního zařízení v Drahonicích, které vzniklo z areálu bývalé věznice, je až pro 240 lidí, určeno je výhradně pro muže. V sobotu Drahonice navštívil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a uvedl, že je s podmínkami běženců v zařízení spokojen. Podmínky, ve kterých jsou v ČR ubytováni uprchlíci, ale kritizují některé tuzemské i zahraniční nevládní organizace. Vysoký komisaře OSN pro lidská práva nedávno uvedl, že česká vláda systematicky porušuje práva migrantů.